Fehérítsünk otthon citommal, trükkös házi praktikákkal!

Nem kell rögtön a háztartási boltba rohanni, ha elfogy a fehérítő – otthoni praktikával is elérhetjük ruháink makulátlan fehérségét, sőt a fertőtlenítést, folttisztítást is.

Ha eddig nem is jutott eszünkbe, érdemes idővel visszatérni a természetes házi praktikákhoz. Miért? Mert sokkal egészségesebbek lehetnek, mint eddig használt vegyszereink. Talán nem újdonság, hogy a klóros fehérítő ruháinkra, környezetünkre és a pénztárcánkra sincs a legjobb hatással. Tehát, megéri a természetes fehérítés – cseréljük a klóros vegyszert egészségesebb és jóval olcsóbb dolgokra! Például citromra.

Hogyan fehérítsünk ruhát házi praktikákkal?

– Hogyan fehérítsünk ruhát házi praktikákkal? Adjunk hozzá egy csésze citromlét, hogy „felturbózzuk” a mosószerünk fehérítő hatását.

– A foltok eltávolítása ruháinkból ugyancsak megoldható otthoni praktikák segítségével. Helyezzünk egy kis citromlét a foltra. Majd sóval dörzsöljük meg kissé a foltos részt. Ezután rakjuk ki a napra száradni a ruhát. Végül mossuk ki, ahogy szoktuk.

citrom71000

– Foltok eltávolítása szilárd felületekről, pl. munkalapokról: természetes fehérítést érhetünk el, ha készítünk egy keveréket citromléből és szódabikarbónából. Kenjük be vele a foltot, és hagyjuk állni rajta pár órát. Majd töröljük le, és a foltnak el kell tűnnie. Érdemes tudni, hogy egyes foltok második „kezelést” is igényelhetnek.

– Fertőtlenítésre mindig használható házi praktika a citrom: egy fél citrom a felületet dörzsöléssel letisztítja, de üvegből is önthetjük a citromlét. Ha átdörzsöltük a felületet, mossuk le vízzel!

citrom1 Olvass több cikket a citromról!

Miért is működik ez?

Azért, mert a citromsav természetes folteltávolító, fehérítő és fertőtlenítő egyben. A természetes fehérítés királya, ami mellett aligha lehet szükségünk másra.

Melyek a citromos fehérítés előnyei? Elsőként például az, hogy klórmentes – gyengéd a ruhákhoz és a felületekhez, természetes fertőtlenítő, hatékony fehérítő és folteltávolító, nincs szaga; a gyermekekre és az állatokra nem jelent veszélyt, no és persze olcsó.

Érdemes azonban tudni 1-2 szabályt a citromos tisztítással kapcsolatban:

Márvány felületeket ne tisztítsunk citrommal, mert az felér egy maratással!

– A citrom és szódabikarbóna keverékét azonban nyugodtan alkalmazzuk folteltávolításra műanyag tároló edényeken is.

Forrás:


Válaszolj

Az e-mail címed nem publikáljuk.