Gianni – Egy pohár bor kötelező!

Édesapám mondta mindig, hogy egy jó pohár bor délben és este kötelező, de csakis mértékkel szabad inni – magyarázza Gianni. Mi olaszok azt mondjuk, hogy „dolce vita”, vagyis próbáljuk meg egyensúlyban tartani az élet örömeit.

Már kicsi koromtól kezdve kapcsolatban állok a borokkal. Gallaratéban éltem, egy órára Monferratotól (Piemonte), ahol köztudottan nagyon jók a borok. Itt állítják elő például a kedvenc borfajtámat, a barolot a nebbiolo szőlőfajtából. Ez egy testes vörösbor, aminek az aromája legjobban a medvecukoréra hasonlít.

Édesapámmal innen hoztunk két-három hordónyi bort, amit a pincében palackoztunk, s én tömtem az üvegekbe a dugókat, ami nem mindig sikerült. Ekkor cuppantottam bele először a borba. Ezek az apa-fia közös programok hatással voltak a későbbi életemre is. A borról mindig az apámmal való kellemes és jóízű beszélgetések jutnak az eszembe, a borszeretetemet is tőle örököltem, és fejlesztettem magasabb szintre.

Húsz éves koromig nem ihattam alkoholt, ezért mindig a poharakban és üvegekben maradt pár csöpp italt gyűjtöttem össze és ittam meg. Így sikerült egyszer szilveszterkor elbódulnom hat évesen.

n2crhg6i

Az olasz és magyar borok között nagy a különbség. Míg Olaszországban a vörösbornak van nagyobb kultúrája, s külföldön is inkább ezeket ismerik, addig itt, Magyarországon a fehér borok a kiválóak. Gondoljunk csak például a híres Tokaji borokra. Ezt az is bizonyítja, hogy a magyar vörösborok tíz év után elvesztik a szavatosságukat, az olasz viszont akkor érik meg csak igazán. A fehérbornak pedig Magyarországon hosszabb az élettartama, ami a magas savtartalomnak köszönhető.

A magyar borvidékkel az a baj, hogy sokkal kisebb a többi országéhoz képest. Éppen ezért, csak minőségi borokat szabadna termelni, s a rosszabb minőségűeket nem szabadna az éttermekben felszolgálni. Többre kellene becsülni a magyar borokat a rosszabb minőségű import árunál. A másik probléma pedig a divat követése. Most mindenki a gyöngyöző borokat keresi, mert ez a trend. A baj csak az, hogy ezeknek az italoknak nagyon magas a kéntartalma, s elég borzasztó fejfájást tud okozni.

bor2_katt

Édesapám mondta mindig, hogy egy jó pohár bor délben és este kötelező, de csak is mértékkel szabad inni.

Fiatalon még senki nem halt meg egy-két pohár bortól naponta, csak a túlzott alkoholfogyasztástól. Mert ez a kis mennyiség rosszat biztos nem tesz. Az interneten rá lehet keresni, hogy a vörösbor mennyire jó hatással van a szívre és az érrendszerre, de úgy gondolom, hogy a mértékletes borfogyasztás a léleknek is gyógyír lehet.

Inkább igyunk egy üveg jó bort, mint öt másik rosszat. Mert ugyanannyiba kerül egy üveg jó, mint öt üveg rossz, de az élmény teljesen más lesz. Én inkább csak becsípek egy picikét, de minőségi bort iszom. Egy jó tanács: borospincében soha ne igyunk többet a kelleténél, s menjünk ki utána a melegre, mert akkor nagy bajok lehetnek.

Forrás: