Rod Stewart majdnem megnémult

Rod Stewart brit énekes többek közt érces hangjáról híresült el, ezért is volt különösen nagy az ijedség, amikor pajzsmirigyrákot diagnosztizáltak nála.

Rod Stewart, egyre jobb bőrben van és ezen a tényen nem változtat sem a kora, sem pedig az, hogy 1999-ben pajzsmirigyrákot diagnosztizáltak nála, ami miatt 2000-ben meg is műtöttek. Az orvosi beavatkozás következményeként újra meg kellett tanulnia énekelni, de azóta lelkesen támogatja az egyik rákos betegeket segítő alapítványt is. Közvetlenül a felépülése után koncerteket vállalt.

„Mondanom sem kell, hogy sokként ért.” – mesélte a U.S. Today-nek – „Szerencsére egy különösen lassan növekedő pajzsmirigyrákot diagnosztizáltak, ami műtét útján eltávolítható.” Az énekes mélyen érintette a találkozás egy ilyen komoly betegséggel. „Aki valaha is átélte ezt az élmény, az tudja, hogy életveszélyben van.”

A pajzsmirigynek nemcsak működési, hanem felépítési rendellenességei is lehetnek. Ezek a pajzsmirigy megnagyobbodásával, kisebbedésével, esetleg göbös, azaz csomós átalakulásával járnak. Számuk és nagyságuk különböző lehet. Szerencsére a mai vizsgálati módszerekkel már egy 2 mm-es csomó is kimutatható.

rod_stewart_229

A jóindulatú pajzsmirigydaganatokat lassú növekedés jellemzi. Tokkal rendelkeznek, ami okán nem képeznek áttétet. Ezzel szemben a rosszindulatú pajzsmirigydaganatok, vagyis a rákok növekedése folytonos, szinte megállíthatatlan, átterjednek a környezetükre és a szervezet különböző helyein áttétet képeznek.

A pajzsmirigyrákok egy része öröklődést mutat, ezért az ilyen családi kórelőzményre feltétlenül oda kell figyelni. A külső besugárzások (sugárkezelések, nukleáris balesetek stb.) is okozhatnak pajzsmirigyrákot. A pajzsmirigyrákos betegek előzetes adatai között sokszor szerepel más pajzsmirigybetegség. A pajzsmirigyrák nőknél sokkal gyakoribb, mint férfiaknál. Mivel a pajzsmirigyrák göbképződés jód hiányában fokozódik, ez a konyhasó jódtartalmának emelését is jelenti.

Roderick David „Rod” Stewart brit énekes és dalszövegíró, Londonban született és nőtt föl. Szülei skót és angol származásúak. Különleges, érces hangjával Stewart az 1960-as évek végének és a 70-es évek elejének kiemelkedő énekese volt a Jeff Beck Group, majd a Faces együttesekben. Szólókarrierjét 1969-ben kezdte el.

Forrás: