Demi, Ashton és a HepatitisA

Különös hír terjedt el két évvel ezelőtt az irigyelt hollywoodi sztárpárról – eszerint Demi Moore-t és Ashton Kutcher-t Hepatitis A fertőzés támadta meg.

Különös hír terjedt el két évvel ezelőtt az irigyelt hollywoodi sztárpárról – eszerint Demi Moore-t és Ashton Kutcher-t Hepatitis A fertőzés támadta meg. A háromgyermekes színésznő és nála jóval fiatalabb férje egy buli után kezdett el rettegni. Demi Moore és Ashton Kutcher a sármos színész születésnapját ünnepelte nagyszabású rendezvény keretében, ahová természetesen ismerőseiket, a sztárvilág krémjét is meghívták. Aztán elterjedt a híre, hogy volt egy Hepatitis A-fertőzött is a társaságban.

Ashton Kutcher kerek számot, a 30. születésnapját ülte. A partit egy ismert New York-i klubban tartotta a sztárpár baráti körben, melyet követően azonban kiderült: az ünnepségen egy Hepatitis A-val fertőzött beteg szolgálta fel az italokat. Maga a város egészségügyi tagozatának vezetője jelentette be, hogy az említett helyen dolgozott egyik felszolgáló besárgult és megbetegedett, Hepatitis A-tesztje pedig pozitív lett. Ashton születésnapja bőven benne volt azokban a napokban, amikor betegen dolgozott az illető. Ráadásul, hogy csak a legismertebb vendégeket említsük, Demi volt férjén, Bruce Willis-en kívül Madonna, Gwyneth Paltrow és Donna Karan is a meghívottak között volt.

mgmxig0m

Az egészségügyi szervezet azt tanácsolta a bulin résztvett vendégeknek, hogy vegyék fel mindannyian a védőoltást Hepatitis-A ellen. Az ugyanis tévhit, hogy csak rossz higiénés körülmények között terjed ez a betegség. A Hepatitis A szennyezett étellel, itallal terjed, vagy pedig a már beteg emberrel való közvetlen érintkezéssel, különösen, ha az illetőnek piszkos a keze. A hepatitis a májgyulladással, májsejtek károsodásával járó betegségek összefoglaló neve. A betegség hirtelen kezdődik, néhány napig tartó láz, elesettség, étvágytalanság, sárgaság jellemzi.  A májgyulladást vírusok, baktériumok, különböző paraziták, méreganyagok, gyógyszerek és alkohol is okozhatják.

A hepatitis A betegség kórokozója egy RNS-vírus. Tény, a fertőzések általában ott gyakoriak, ahol nem tartják be az alapvető higiéniai szabályokat. A kórokozó megtalálható a székletben, és a szájon át, trágyázott, mosatlan zöldségfélékkel, fertőzött élelmiszerekkel vagy vízzel kerül a szervezetbe. Lappangási ideje 12-50 nap is lehet, ez után hasmenéses tüneteket, levertséget okoz, fej- és végtagfájdalmakat, időnként lázat produkál, de akár el is maradhatnak a tünetek. Az első tüneteket többnyire sárgaság követi.

kxwqodw62

A beteg általában közvetlenül a besárgulás előtt fertőz. A megbetegedéseknek igen kevés, 0,1-1 százaléka halálos. Nem válik krónikussá, nagyjából négy-hat hét alatt megszűnnek a tünetek. Az akut szakaszban pihenni kell, ágyban maradni.

Alkoholt fogyasztani tilos. Aki egyszer kigyógyul ebből a betegségből, élete végéig tartó immunitást szerez a Hepatitis A-val szemben. Gyógyszere nincs, leginkább magától gyógyul. Megelőzni lehet, aktív immunizálással, védőoltással. Demi Moore és Ashton Kutcher esetében a jelek szerint nem alakult ki a betegség – a két színész ugyanis azonnal elrohant beoltatni magát a vírus ellen. A sztárpár egyébként, akiknek a nagy korkülönbség miatt nem sok közösen töltött évet jósoltak az ismerősök, rácáfoltak a kétkedőkre. Demi és Ashton 2005-ben titokban összeházasodott, azóta is teljes egyetértésben élnek. A fiatal pótpapa remekül kijön a színésznő Bruce Willis-től született három lányával, Rumer-rel, Tallulah-val és Scout-tal is.

Forrás: