Segítség! Nem tudom megoldani a konfliktusomat a párommal

Hogy jutottunk el idáig? Pedig én mindent megadtam neki!? – ez a családi, párkapcsolati mediációra jelentkezők jelmondata.

Minden párkapcsolatban lehetnek olyan időszakok, amikor a meg nem oldott problémák, az elfojtott indulatok, az elbagatellizált, nem tudatosított és nem megoldott problémák olyan alattomosan ássák alá az egykor boldog kapcsolatot, hogy felmerül még akár a válás gondolata is. Amíg idáig a párok eljutnak, számos sebet ejtenek magukon és a másikon is. Aztán ezek a sebek, ha már fekélyesednek, az egyetlen gyógyírnak a válást gondolják.

Válóper esetén persze sokan szinte rettegnek attól, hogy a ?családi szennyest kiteregessék?. Szeretnének gyorsan, fájdalommentesen túllenni az elkerülhetetlen váláson. Tudvalevő, hogy bírósági ügy hosszú, az ügyvéd is sokba kerül.

Nagyon fontos mind a válófélben lévő pároknak  és főként, ha vannak akkor gyerekeknek, a válás a lehető leggyorsabban és békésen történjen meg. Rövidítsük le azt az időt, és könnyítsük meg a résztvevők helyzetét avval, hogy ez a fájdalmas időszak minél rövidebb legyen.

szex, kapcsolat

Mit tehet ilyenkor a mediátor?

Nagyon sokat. Már azzal, hogy egy asztalhoz tudja ültetni a válófélben lévő párokat, hogy tudatosítja mindkét félben, azt, hogy mindkettőjük érdekeit azonosan fogja képviselni, már megalapozta a remélt és lehetséges kommunikációt és a megállapodást. Közös célként határozzák meg azt, hogy milyen területeken szeretnének megállapodni. A mediációs folyamat során a párok fontos kérdésekben egyezségre törekednek, mint pl. gyermekelhelyezés, láthatás, tartásdíj kérdése, nagyobb gyermekek esetén az iskoláztatás körüli kérdések, és számos, a felek életében felmerülő egyéb kérdésben.

Amíg a bíróságokon a felek sorra elmondják érveiket, hozzák a bizonyítékaikat, hogy majd a bíró “jóindulatára”, “igazságosságára” bízzák magukat, a döntésbe beleszólásuk nincs. A “felsőbb hatalom” majd igazságosan dönt a fejük fölött. Nincs párbeszéd, csak egy cél lebeg a felek szeme előtt: minél többet kicsikarni, minél több előnyhöz hozzájutni. És akkor még nem is beszéltünk annak a galád másik megsemmisítésének vágyáról.

Csakhogy a múltunk az életünk része, és ami egykoron szép volt számunkra, azt egy csúnya eljárás során beszennyezni nem elegáns dolog. Ahhoz, hogy megőrizhessük emberi méltóságunkat, tudnunk kell elfogadni a másik érdekeit.

Kettőn áll a vásár

Ahogy a kapcsolat elromlásához is két ember kellett, a konfliktus megoldásához is kettő kell. Én is engedek, te is engedsz.

A mediációk során nem abból indulunk ki, hogy mi volt a múltban. Még csak azt sem firtatjuk, hogy kinek van igaza. Mindenkinek. Ki a jó, ki a rossz? Nem vagyunk bírák. Nem ítélkezünk. Abban segítünk a hozzánk fordulóknak, hogy életük jelenleg nem jól működő lakosztályát lakható élettérré változtassuk. Ezt csak közösen lehet elvégezni. Felsorolni sem lehet, milyen sok dolog miatt csatáznak a párok. Sokszor meg csak megrekednek valami miatt egy probléma megoldásában és úgy forognak körülötte, mint mikor a kutya kergeti a saját farkát.

S hogy mi a vége?

Sikeres mediáció esetén mindkét fél úgy áll fel az asztaltól, hogy azt érzi: nyertem. De legalábbis nem veszítettem.

Forrás: https://napidoktor.hu/index