Orális közösülés útján terjedő vírus

A szexuális úton terjedő vírus feji és nyaki daganatos betegségeket is okozhat.

Egy orális közösülés útján terjedő vírus által okozott ráktípus egyre nagyobb arányban fordul elő a fiatalok körében.

Az orvosok szerint a veszélyeztetetteket oltással kellene megvédeni a vírus esetleges rákkeltő hatásaitól. Bár a feji és nyaki daganatos megbetegedések előfordulásának aránya az utóbbi években egyre csökkent, a szájgarati pikkelyes sejt karcinóma (OSCC) egyre gyakoribb, különösen a fejlettebb országokban.

Az OSCC kialakulásában valószínűleg nagy szerepet játszik a humán papillomavírus (HPV), ami ellen jelenleg már két oltóanyag is létezik. Bár az oltóanyagot általában a méhnyakrák megelőzésére alkalmazzák, Dr. Hisham Mehanna szerint nem szabad elfeledkezni a férfiak immunizálásáról sem. “Az OSCC egyre nagyobb arányban való előfordulása arra késztetheti az egészségügyi hatóságokat, hogy újragondolják a fiatal fiúk HPV elleni beoltásáról való nézeteiket” – nyilatkozta Dr. Mehanna.

Évente közel 500 000 méhnyakrákos esetet diagnosztizálnak világszerte, és ez a ráktípus mintegy 200 000 nővel végez évente. A feji és nyaki daganatok a hatodik leggyakoribb ráktípusok és évente 640 000 új esetet diagnosztizálnak. Egy nemrég végzett kutatás adatai szerint az OSCC kialakulása szoros összefüggésbe hozható a szexuális aktivitással: a betegség ugyanis sokkal gyakoribb azok körében, akiknek hat, vagy annál több szexuális partnerük volt életükben.

“Ebben az esetben az orális közösülés lehet a ludas, hiszen a HPV így is képes a szervezetbe jutni, és rákos megbetegedést okozni a szájgarati traktusban. Emiatt nagyon fontos lenne, hogy a veszélyeztetett fiatalok közül ne csak a nők, de a férfiak is megkapják a szükséges HPV elleni oltást, és így elkerüljék a későbbi rákos megbetegedéseket.” – nyilatkozta Dr. Mehanna.

Forrás: https://napidoktor.hu/index


Válaszolj

Az e-mail címed nem publikáljuk.