A petefészekrák nehezen diagnosztizálható

Jelenleg nem áll rendelkezésre megfelelő módszer a petefészekrák szűrésére, ami igen nehézzé teszi a betegség megelőzését, és korai stádiumban való felismerését.

A petefészekrák viszonylag tünetszegény, így felismerése gyakran már csak előrehaladott stádiumban történik, amikor már nem lehet eredményesen kezelni. A használatban lévő CA125 tumormarker sok más betegségben is pozitivitást mutathat. A Laura Havrilesky és a Duke Rákintézet kutatói elemezték a petefészekrák biológiai sokszínűségét, és arra a következtetésre jutottak, hogy az alkalmazott szűrőmódszer megkérdőjelezhető.

Ugyanakkor más megközelítést tartanának szükségesnek a probléma megoldására, melynek kifejlesztése intenzív munkát igényel. Ugyan a petefészekrák a köztudatban egységes betegségként szerepel, azonban számos szövettani altípusa létezik. Leegyszerűsítve az osztályozást, két típus különíthető el: a lassan növekvő forma, mely hónapok-évek alatt jut el előrehaladott stádiumba, illetve az igen agresszív variáns, melyben génmutációk játsszák a főszerepet.15429Havrilesky és munkatársai egy adatbázis információit használták fel, hogy értékeljék a szűrési módszereket. Az Egyesült Államok lakosságának negyedére kiterjedő adatbázis ? altípusonkénti bontásban ? tartalmazta a betegség előfordulását, gyakoriságát, és betegek a túlélési adatait. Az eredményeket összehasonlították egy brit vizsgálattal, mely a CA125- és az ultrahangos szűrés hatásfokát célozta.

Az Egyesült Államokban az ötven év feletti nők szűrése mintegy tizenöt százalékkal csökkentette a petefészekrák következményekénti halálozási számot, azonban súlyozva az altípusok között a szám már csak tizenegy százalék. A magyarázat szerint a szűrővizsgálat inkább a lassan növő formát ismeri fel, azonban a halálozási arány kifejezett csökkentéséhez inkább az agresszív daganat korai felismerése és kezelése kellene.

Forrás: