A gyermekkori elhízás növeli a reflux kockázatát

Az elhízott gyermekek esetében nagyobb a fájdalmas emésztési rendellenesség, a gyomor-nyelőcső reflux betegség kialakulásának kockázata.

A szélsőségesen elhízott gyermekek esetében egész pontosan 40 százalékkal magasabb a GERD (gaszto-özofageális reflux betegség) kockázata, a mérsékelten elhízottak esetében pedig 30 százalékkal nagyobb eséllyel alakul ki a betegség, mint a normális testsúlyú gyermekekben.

?Eddig is tudtuk, hogy a gyermekkori elhízás számos súlyos betegség, például a cukorbetegség, szív-érrendszeri betegségek és a rák megnövekedett kockázatával jár, kutatásunkból azonban további betegséggel egészítette ki ezt a listát? ? nyilatkozta az International Journal of Pediatric Obesity folyóiratban közzétett tanulmány vezető szerzője, Corinna Koebnick, a Kaiser Permanente dél-kaliforniai részlegének kutatója.99411A krónikus emésztőszervrendszeri betegség okait ugyan nem ismerjük pontosan, de úgy tűnik, az elhízás közéjük tartozik. Koebnick úgy véli, hogy a gyermekkori elhízás járványszerű terjedésével a GERD egyre nagyobb problémát okozhat a közeljövőben.

A GERD ronthatja az életminőséget, mert krónikus gyomorégést és hányingert okozhat, ezen kívül légzőszervi rendellenességek, például makacs köhögés, gégegyulladás és asztma kialakulásához is hozzájárulhat. A gyomor-nyelőcső reflux betegségben szenvedők körülbelül 10 százalékában a rendellenesség rákmegelőző állapot, ún. Barrett-nyelőcső kialakulásához vezethet, amely néhány esetben rákot is eredményezhet. A felnőttkori makacs GERD megnövelheti a nyelőcsőrák kockázatát idősebb korban.

Forrás: