Génelemzés betegségek megelőzésére

A genetika tudománya rohamosan fejlődik. A tudomány fejlődésével további érdekes diagnosztikai eszközök lesznek elérhetők, melyek azon túl, hogy magunkat vagy gyermekeinket segítenek megismerni, kezelőorvosunknak is hasznosak lehetnek.

A közelmúltban új génelemzési lehetőségek váltak lehetővé Magyarországon is. Egy nemzetközi európai laboratóriumi hálózat magas színvonalú szolgáltatásai elérhetőek a DNA Plus Humángenetikai Centrum közvetítésével.

A géntesztek által előhívott információk tájékoztató jellegűek. Arra adnak információkat, hogy mire kell odafigyelünk ahhoz, hogy minél tovább élhessünk egészséges életet. A genetika tudománya az életmód-tanácsadás egyik fontos elem lehet, amely számos más terület tudását felhasználva együttesen felhasználható a minőségi lét fenntartásához.

Egy-egy genetikai vizsgálat szükségessége olyan esetekben is felmerülhet, amelyekre korábban nem is gondoltunk volna. Például a gyógyszerek alkalmazási területén, a táplálkozási szokások alakításában, anyagcsere, emésztés, mozgás, szív megfelelő működésének, működtetésének a vonatkozásában.

Időben elvégzett teszt segítségével már az első tünetek jelentkezése előtt tisztában lehetünk azzal, hogy milyen betegségekre vagyunk hajlamosak.

Banner_DNA_Baby100

Ha előre tudhatnánk, hogy olyan géneket örököltünk, melyek hajlamossá tesznek minket betegségekre, mint például a szívinfarktus, vajon megpróbálnánk már azelőtt tenni ellene, például életmódváltással, mielőtt késő lenne.

A tudomány mostanra eljutott odáig, hogy magunk is bepillanthassunk testünk építőköveibe, a génjeinkbe, hogy megtudjuk, mi vár ránk életünk során.

Vannak például olyan gének, amelyek meghatározzák a szemünk színét; vagy a növekedésünket, de a gének tartalmazzák azokat az információkat is, melyek alapján érzékenységünk kimutatható egyes élelmiszerekre, illetve meghatározhatóak azok a gének, amelyek felelősek például az idegsejtek működésért.

Magyarországon a legkorszerűbb tesztek segítségével vizsgálhatóak olyan génhibák, amelyek komoly betegségek kialakulásáért lehetnek felelősek.

További információk: DNA Plus Humángenetikai Centrum, Benyovszky Orvosi Központ

DNA_csik

Forrás: