Visszeresség – Mozgásformák és étkezés 2013-07-23 Kórkép Megosztás: Tweet Ajánlott az életmódváltás visszértágulatok esetén. Hogy miből áll ez az életmódváltás, arról dr. Kósa Éva főorvost, a Trombózisközpont angiológusát kérdeztük. Azok, akik visszerességgel küzdenek, tudják: ez nem csak azt jelenti, hogy nyáron félénkebben viselik a rövidnadrágot, vagy a fürdőruhát. Ezzel a betegséggel ugyanis együtt jár az is, hogy az ember kénytelen változtatni az életvitelén, hogy elkerülhesse az állandó fájdalmakat, illetve azt, hogy az állapota romoljon. Ha az embernél visszértágulatok alakulnak ki, akkor léteznek olyan mozgásformák, amiket ajánlott végezni, és vannak olyanok is, amiket kerülni érdemes. Ennek oka a lábra, a visszerekre és az azokat körülvevő izmokra gyakorolt hatásukban rejlik. Míg egyes sportágak segítenek nekünk abban, hogy javuljon a keringésünk, és megfelelően tornáztatják az érintett végtagot, addig mások akár ronthatnak is a helyzeten. Milyen mozgásformákat érdemes végeznivisszértágulatok esetén? Visszeresség esetén azok a mozgásformák ajánlottak, amelyek elősegítik a vér visszaáramlását a lábakból a szív felé. Ajánlott séta (ez a leginkább javasolt mozgásforma), kerékpározás, úszás Ezek a mozgásformák fejlesztik a vádli izomzatát anélkül, hogy komolyan megterhelnék a visszereket. Nem ajánlott sportok súlyemelés, tenisz, squash, sí, foci, kézilabda, boksz, karate, judo, lovaglás Ezek a sportoka visszérbillentyűk károsodásához, vagy az erek traumájához vezethetnek” – mondja a szakértő. Sokan nem is gondolnánk, hogy a megfelelő étkezésnek, és a jól megválogatott ételeknek is fontos szerep juthat. Étkezésitanácsok visszeresség esetén A magas rosttartalmú ételek fogyasztása és megfelelő mennyiségű folyadékbevitel javasolt a széklet rendezése céljából, mivel a székrekedés okozta megnövekedett hasüregi nyomásnehezíti a visszerekben a vér áramlását. Ezen felül javasolt az úgynevezettflavonidokat,vagy más néven P vitamint tartalmazó élelmiszerek fogyasztása is: Zöldségek hagymafélék, fehérrépa, zeller, spenót, lencse. Gyümölcsök, magvak eper, dió, szeder, bodza, alma. Az is fontos, hogy étkezéskor az étrendkiegészítők tartós fogyasztása helyett a növényi élelmiszerekkel történő bevitelre törekedjünk.” – javasolja dr. Kósa Éva főorvos, a Trombózisközpont angiológusa Forrás: