Milyen oltást kötelező beadni gyermekünknek?

Az a rettegett oltás, a „szuri” azonban, amitől annyira fél egy kisgyermek, védelmet nyújt számára súlyos betegségekkel szemben, amelyek könnyen végezhetnének vele. Melyeket kötelező ma hazánkban beadni?

Miközben a világ különböző országaiban időről-időre ismét felüti a fejét egy rég elfeledettnek hitt betegség, amely áldozatokat is szed, Magyarországon ez igen ritka.

Abban, hogy kevesen betegszenek meg, nagy szerepet játszik a kötelező oltások felvétele, amelyeket gyermekkorban kell beadatni, de az évek során érdemes fenn is tartani az oltottságot, emlékeztető oltásokkal (különösen, ha valaki évtizedekkel ezelőtt vette fel az oltást, például kanyaró ellen).

Manapság hazánkban egy kisgyermeknek tíz kötelező oltást kell felvennie – 14 éves koráig mindet meg kell kapnia. A betegségek közül mindegyik veszélyes és könnyen elkapható, ezért az oltásokat feltétlenül be kell adni!

Az MMR oltás a mumpsz, a rózsahimlő és a kanyaró ellen véd.
A BCG (Bacille Calmette-Guérin) a tuberkolózis (TBC) elleni védőoltás, melyekkel a csecsemőket már születésük után beoltják.
DTP – ez a védőoltás a diftéria (torokgyík), a tetanusz és a szamárköhögés (pertussis) ellen jelent oltalmat.
IPV – ez a gyermekbénulás elleni, inaktivált vírussal ellátott védőoltás.
Hepatitis B – ezt az oltást a fertőző májgyulladás ellen kapják a gyermekek.
HIB – a Haemophilus Influenzae baktérium B típusa ellen adják, mely agyhártyagyulladáshoz vezető influenzát okozhat.

Ajánlott oltások is léteznek ugyanakkor, melyet az orvosnak kötelessége felajánlani, de a szülőknek nem muszáj elfogadni. Javasolják a gyermek számára a pneumokokkusz baktérium ellen védettséget adó oltást. Ez okozza ugyanis az agyhártyagyulladást, a tüdőgyulladást, a bakteriális mandula-, torokgyulladás és középfülgyulladások többségét.

S ahogyan arról már korábban hallhattunk, a kislányok számára a HPV-oltást is felajánlják, melyet sokan az ára miatt hanyagolnak – három oltást kell felvenni, mely összesen 90 ezer forintba kerül. Ezt az oltást már azelőtt érdemes beadatni, hogy egy fiatal lány szexuális életet kezdene élni, mely manapság egyre korábban megtörténik.

Nem kötelező felvenni az influenza elleni védőoltást, a meningococcus fertőzések elleni oltást (PCV-7), a súlyos rotavírus fertőzés- illetve a bárányhimlő elleni védőoltást sem, de érdemes gondolkodni a beadatásukon. Nemcsak komoly betegségektől és kínlódástól kíméljük meg vele a gyermeket, hanem attól is, hogy túlságosan sokáig kimaradjon az iskolából.

Forrás: