A védőoltás óta kevesebb a bárányhimlős

A bárányhimlő elleni rutin védőoltás 1995-ös bevezetése óta az Egyesült Államokban a fertőzés következtében évente kórházba került emberek száma több mint kétharmadával csökkent.

A kutatások azt mutatják, a varicella vírus okozta bárányhimlő elleni standard védőoltás bevezetése óta az Egyesült Államokban a bárányhimlő fertőzések éves aránya nyolcvan-kilencven százalékkal esett vissza az elmúlt évtizedben.

A legújabb kutatás során a Betegségellenőrzési és Megelőzési Központ (CDC) azt vizsgálta, hogyan változott a bárányhimlővel összefüggő kórházi kezelések gyakorisága. Igaz, hogy a bárányhimlő a legtöbb ember számára csak kellemetlen, egyes emberek esetében azonban súlyos szövődményekkel, például bőrfertőzésekkel, kiszáradáshoz vezető hányással, tüdőgyulladással és agyvelőgyulladással is járhat.150311A CDC kutatása azt mutatta, hogy a bárányhimlő szövődményeivel összefüggő kórházi kezelések éves száma egy a százezerből volt 2000 és 2006 között. 1988 és 1995 között, vagyis a védőoltás bevezetése előtt ? ezzel szemben százezerből négy amerikai került kórházba évente ilyen jellegű panaszokkal.

A kutatás időtartama alatt a kórházi kezelések száma összességében hetvenegy százalékkal csökkent. A kutatók szerint a bárányhimlő elleni védőoltás 2000 és 2006 között összesen ötven ezer kórházi kezelést előzött meg. A kutatást vezető Adriana S. Lopez elmondta, hogy bár sokan enyhe betegségnek tartják a bárányhimlőt, a szülőknek tisztában kell lenniük lehetséges szövődményeivel is.

Ráadásul a kórházi kezelések számának csökkenése ellenére még mindig a négy éven aluli gyermekek körében válik a betegség leggyakrabban olyan súlyossá, hogy kórházi ellátásra szoruljanak ? 2000-től 2006-ig százezerből hét gyermek. Lopez úgy véli, nagyon fontos, hogy a szülők beoltassák gyermekeiket.

A varicella védőoltás mellékhatásokkal is járhat, de a CDC szerint ezek általában enyhék: némi duzzanat vagy fájdalom az oltás helyén, négy százalék esetében pedig a bárányhimlőhöz hasonló bőrkiütések megjelenése. Súlyos mellékhatások ritkán jelentkeznek, olyannyira, hogy az sem egyértelmű, vajon maga az oltóanyag felelős-e a kialakulásukért.

Forrás: