Mire figyelj béltükrözés előtt?

Megdöbbentő adat, de hazánkban az elmúlt 40 évben a vastagbélrák előfordulási gyakorisága megháromszorozódott, minden évben 9000 új esetet diagnosztizálnak

A legtöbb megbetegedés 50 éves kor felett történt. Különösen veszélyeztetettek azok, akiknek a családjában már fordult elő hasonló betegség vagy gyulladásos bélbetegségben szenvednek. A helytelen táplálkozás mellett a dohányzás és a rendszeres alkoholfogyasztás is hozzájárul a betegség kialakulásához.

Annak érdekében, hogy minél hamarabb fény derüljön a bélrendszerben kialakuló daganatos megbetegedésekre elengedhetetlenül fontos, hogy a veszélyeztetett csoportba tartozók rendszeresen eljárjanak a szűrővizsgálatokra, mely béldaganatok esetében leggyakrabban béltükrözéssel (kolonoszkópia) történik. A vizsgálat során a szakember egy száloptikás kamerával áttekinti a bél felszínét és ott kóros elváltozásokat keres. Ez azonban csak akkor lehetséges, ha a bélfal tiszta, nincsenek rajta felrakódások, székletdarabok.

Az ideális állapot elérése érdekében a páciensnek a vizsgálatot megelőző napokban változtatnia kell az étrendjén. Ez azt jelenti, hogy 5 nappal a beavatkozás előtt már kerülni kell az olyan gyümölcsök, zöldségek és egyéb élelmiszerek fogyasztását, melyek magokat tartalmaznak. Ilyen az uborka, a szőlő, a kivi, a paradicsom, de a gabonaféléket tartalmazó müzli vagy a magvas kenyerek is.

Három nappal a kolonoszkópia előtt át kell térni tehát a könnyű étrendre, ami nélkülözi a nehezen emészthető ételeket, például a gombát, a nyers zöldségeket és a teljes kiőrlésű gabonaféléket is. Ezek helyett rizs, krumpli és tészta fogyasztása javasolt.

orvos23

A béltükrözést megelőző napon reggelire már csak valami könnyűt szabad fogyasztani, az ebéd pedig legyen húsleves. A vizsgálathoz szükséges béltisztaság csak úgy érhető el, ha déltől már nem fogyaszt szilárd ételt, és kerüli a feketekávé, feketetea, a piros és a rostos gyümölcslevek fogyasztását.

A vizsgálat napján nem szabad koplalni, mivel ez nagyon megterhelő a szervezet számára. Igaz, hogy ilyenkor szilárd táplálékot már tilos fogyasztani, de a szükséges kalóriát és folyadékot mindenképp pótolni kell. Erre a célra ajánlott a világos, átlátszó folyadékok fogyasztása. Ilyenek a gyümölcsteák, a gyógyteák, az almalé és a fehér szőlő leve, az izotóniás sportitalok, valamint a gyömbér és a tonik.

A diéta pontos betartásával a bélfal nagy része megtisztul, de a tökéletes tisztaság és ezen keresztül a pontos diagnózis eléréséhez szükséges a béltisztító alkalmazására is. Nagyon fontos a jól megválasztott készítmény, hiszen alkalmazásával gyorsan és hatékonyan szeretnénk eltávolítani a bél faláról a megmaradt szennyeződést. Használata egyszerű, és ha a megfelelő béltisztítót választjuk, mellékhatás nélkül elvégezhető a tisztítás, a páciensnek kellemetlenséget nem okoz.

A diéta és a béltisztítók együttes alkalmazásával elkerülhető, hogy az apróbb felszíni eltérések, polipok észrevétlenül maradjanak, így a korai stádiumban lévő daganatos elváltozások időben felismerhetőek.

Forrás:


Válaszolj

Az e-mail címed nem publikáljuk.