10 módszer, hogy megelőzzük a munkahelyi fejfájást

Az állandó fejfájás a teljesítményünk rovására mehet, ami különösen a munkahelyen jelenthet problémát

Napjaink egyik legnagyobb népbetegsége az állandósult fejfájás: a migrén. Nem csak időseket és betegeket támad, nem válogat. Azonban van néhány egyszerű trükk, melyekkel segíthetünk magunkon.

1. Igyunk több vizet! A dehidratáció az egyik leggyakoribb kiváltó ok.

2. Mérsékeljük a koffeint! A koffein dehidratáló, valamint vízhajtó hatású. Ráadásul a túl sok koffein egyeseknél ugyancsak fejfájást eredményezhet.

3. Kerüljük a sós ételeket! Ezek miatt csak még több folyadékra van szükségünk a dehidratáltság elkerüléséhez.

4. Álljunk ki magunkért! Néhány munkahelyen – mint például a tanároknál vagy a telefonos központokban dolgozóknál – rendkívül nehéz pár perc mosdószünetet tartani. Ebben az esetben ki kell állnod magadért, és megkövetelni, ami jár neked. Ilyen esetben az is szerencsés lehet, ha jóban vagy a munkatársakkal.: ők fedezhetnek, míg távol vagy.

munka25

5. Ne éhezzünk! Az egyik legáltalánosabb fejfájást kiváltó ok az éhség. Nagyon egyszerű elfelejteni az ebédet, ha nagy a nyomás a munkahelyen, vagy sokat várnak el tőlünk. De ez hiba. Mindenképpen vedd ki az ebédszünetet, és tarts magadnál vész rágcsálnivalót is. Kerüld a cukros nasikat, válassz helyette egészségesebb ételeket, mint a mogyoró, a proteinszelet, vagy a gyümölcs.

6. Védekezz, helyezkedj! Erős a monitorfény, vakítanak a lámpák vagy fullaszt a munkatársad parfümje? Először próbálj ki egyszerű módszereket, hogy minimalizáld ezeket a hatásokat. Vegyél például olyan szemüveget, ami véd a monitor fényeitől. Kérdezd meg a főnöködet, hogy odébb viheted-e az asztalt, ha erős fénysugárzás ér, vagy bármi egyéb zavaró körülmény akadályoz a munkavégzésben – legyen szó akár szagokról, akár hangokról.

7. Ellenőrizd a beállításokat! Ha íróasztalnál dolgozol, fontos a berendezés. A monitort úgy állítsd be, hogy se lefelé, se felfelé ne kelljen nézned – a megfelelő szög segít elkerülni a fejfájást.

8. Ne stresszelj! A stressz a leggyakoribb kiváltó ok. Figyeld meg, milyen helyzetekben stresszelsz igazán, és próbáld meg ezeket elkerülni, vagy a hatásukat minimálisra csökkenteni.  Például egyszerre egy feladatra koncentrálj, ahelyett, hogy mindent egyszerre próbálsz megoldani.

9. Változtass helyszínt! Tarts szünetet! Tegyél egy rövid sétát, vagy csak mozdulj ki egy kicsit. Egy gyors manikűr vagy egy vállmasszás valamelyik közeli szalonban segíthet ellazulni. Nem hagyhatod el az irodát? Ha eltávolodsz asztaltól egy rövid időre, azzal máris csökkentheted a feszültséget. Ha sok időt töltesz a gép előtt, két óránként mindenképpen tarts szünetet, nyújtóztasd ki a tagjaidat, mozogj egy kicsit.

10. Oszd be az időt! Ha nagy a nyomás rajtad, fontos, hogy hagyj magadnak időt a regenerálódásra. Például vegyél ki szabadságot – a legjobb, ha többször néhány napot, mert ezek emléke tarthatja benned a lelket munka közben is.

Ha ezeket betartod, komfortosabbá teheted a munkahelyi életet, és egészségedet is óvhatjuk. A mai rohanó világban, ahol a számítógépek vezérelnek mindent, és napjaink jelentős részét előttük ülve töltjük, mindennél fontosabb, hogy vigyázzunk magunkra. Nagyanyáink és nagyapáink még a kerti munkába betegedtek bele – mi, ha nem vagyunk elég óvatosak, az irodai munkába fogunk. Nem egyszerűbb hát néhány alapszabály betartani?

Forrás:


Válaszolj

Az e-mail címed nem publikáljuk.