Megelőzhető a migrén

Mit tehetünk, hogy elkerüljük az őrjítő fejfájást? Olvasd el milyen módszereket ajánlunk a migrén ellen.

A hasogató fejfájás a legváratlanabb pillanatokban képes ránk törni. Azoknak, akik gyakrabban küzdenek meg a migrén gyötrelmeivel, nem árt, ha tisztában vannak vele, megelőzhető a kínzó fájdalom. Milyen módszerekkel érdemes felvenni a harcot?

Mit nevezünk migrénnek?

Gyötrő fejfájás, melyet az agy vérellátása miatti csökkenő oxigénszint idéz elő. A kínzó fájdalom akár napokon át sanyargathatja a beteget, ami olykor annyira elviselhetetlenné válik, hogy hányingerrel is párosul. A teljes csend, ágynyugalom mellett a fájdalom miatt még a fej mozgatása, vagy a szemek nyitva tartása is nehézkessé válik.

Gyógyszeres kezelés

A migrén esetében a fejfájás mértékétől függően általában nem nyújtanak segítséget a hagyományos, erre a célra ajánlható gyógyszerek. Az orvos által javallott készítmények szedése azonban csak magát a tünetet kezeli, ezért a következő fejfájásnál ismét szükséges ezek beszedése.

gyogyszer4802

Mellékhatások

A gyógyszeres kezeléskor szintén figyelembe kell venni, hogy a fájdalom enyhítése mellett mellékhatásokkal is számolnia kell a migrénnel küzdőnek. A propranolol gyakran alkalmazott a fejfájás kezelésekor, azonban tudni kell azt is, hogy a „rossz koleszterinszintet” megemeli a szervezetben.

Alternatív megoldások

Mivel a migrén rohamszerűen jelentkezik, a kezdeti jelek észlelésekor bizonyos módszerek segítségével el lehet kerülni a kínzó fájdalom kialakulását. A látászavar, hang- és fényérzékenység egyaránt tünetei a migrénnek. Csendes helyre vonulva, a fej megfelelő pontjait masszírozva mérsékelhető a jelentkező fájdalom. Ehhez ajánlott szakorvos, masszőrt felkeresni, aki a speciális technika elsajátításában segít.

Gyógynövények ereje

A vészjeleket észlelve gyógyteák főzetével szintén megelőzhető a fájdalom drasztikus kialakulása. A migrén enyhítésére alkalmas több gyógynövény is, köztük a borsmenta és a citromfű. A fűszernövények közül az oregánóból készült főzet kortyolgatása is hasonlóan eredményes lehet.

biloba4

Akupunktúra

Azok, akik nem csak a gyógyszerek segítő erejében hisznek, a keleti orvostudomány is rejteget megoldásokat a fejfájás kezelésére. Akupunktúra alkalmazása a szervezet valamennyi betegségére képes gyógyírt mutatni. A megfelelő pontokon elhelyezett tűk a migrén esetében is működtethetőek, elmulasztva a kínzó fájdalmat.

Ha egyre többször tapasztaljuk meg a bénító fájdalmat, ajánlott mielőbb kitapogatni, milyen élethelyzetek idézik elő ezek kialakulását. Az alkoholfogyasztás, stressz és a túlzott dohányzás egyaránt növeli a migrén megjelenésének esélyét. A gyógyszerekkel a fájdalom elnyomása valóban gyorsabb megoldást nyújt, azonban a mellékhatások miatt hosszútávon nem biztos, hogy ez az előnyösebb kezelés.

Forrás:


Válaszolj

Az e-mail címed nem publikáljuk.