Drága a pontatlan diagnózis

A diagnosztizálatlan vagy félrediagnosztizált alsó végtagi visszérgyulladás és annak következménye, a trombózis súlyosan veszélyezteti a beteg életét, és hatalmas kárt okoz a társadalombiztosításnak.

A brit egészségügy által nyilvánosságra hozott adatok sok milliós veszteségről számoltak be a gyógyintézetek diagnosztikus hanyagságai következtében. Sok betegség okozhat visszérgyulladást, a beteg érben pedig véralvadék keletkezhet, amely a véráramba kerülve súlyos szövődményekhez, akár halálhoz is vezethet. A brit hatóságok számításai szerint a társadalombiztosítás 2005-től 112 millió fontot fizetett ki a diagnosztikus figyelmetlenség, eredménytelen kezelés és a megelőzés hiánya miatt a betegeknek és családjaiknak kártérítés formájában.

Becslések szerint, ha az orvosok nem figyelnek jobban erre a kérdésre, 2005-2015 között az anyagi kár meghaladja a 250 millió fontot, és ami még fontosabb: a brit kórházakban és klinikákon évente 25 ezer beteg veszti életét emiatt.

orvos68

A statisztikák szerint évente négy és fél millió beteget nem vizsgálnak meg visszérgyulladás gyanúja miatt, pedig a számítások szerint minden esztendőben tízezer beteg élete megmenthető lenne a vizsgálati és kezelési irányelvek betartásával.

Sir Liam Donaldson, aki évekkel ezelőtt állt az angol egészségügy élén, 2008-ban elrendelte, hogy az egészségügyi intézményekben minden érterületen az esetleges véralvadék szűrővizsgálata kötelező. Ezt a szabályt vették semmibe a kórházak, így 2010-ben az egészségbiztosító által kifizetett kártérítés meghaladta a 26 millió fontot.

Forrás:


Válaszolj

Az e-mail címed nem publikáljuk.