Az epekő és a korábbi halálozás

Az epeköves emberek nagyobb valószínűséggel halnak meg 20 éven belül a diagnózist követően, mint azok, akiknek nincsenek epeköveik – közölték amerikai kutatók.

A Gastroenterology című szakfolyóiratban közzétett tanulmány szerint a szívbetegség és a rák miatti halálozás kockázata is nagyobb az epeköves embereknél. A megállapítás nem azt jelenti, hogy az egyik állapot okozza a másikat, hanem azt, hogy az epekövességnek és a szívbetegségnek ugyanazon gyökerei lehetnek – mondta el Philip Barie, a New York-i Weill Cornell orvosegyetem sebésze.

Barie úgy véli, hogy az epeköves emberek szervezetében a zsírháztartás nincs egyensúlyban, bár nincs egyértelmű összefüggés a magas koleszterinszint és az epekövesség között. Az érintetteknek zsírszegény étrendet javasol a szakember. Az Amerikai Gasztroenterológiai Szövetség szerint csak az Egyesült Államokban 25 millió embernek van epeköve, és évente csaknem 1 millió új diagnózis születik.

shutterstock_4243252

A kutatásban több mint 14 ezer ember orvosi adatait tekintették át, akik életkora 20 és 74 év között volt. Átlagosan minden 14. embernek voltak epekövei, és minden huszadiknak távolították el emiatt epehólyagját 1988 és 1994 között.

Az epeköves vagy epekővel műtött emberek közül körülbelül minden harmadik halt meg a követési periódus alatt (2006-ig), míg az epekövesség nélkül élő, hasonló korú embereknél ez az arány csak egy a héthez volt. Szívbetegségben az epeköves emberek mintegy harmada halt meg, a nem epekövesek közül pedig minden huszadik, míg a rák miatti halálozásnál egy a tízhez, illetve egy a huszonöthöz volt az arány.

Forrás:


Válaszolj

Az e-mail címed nem publikáljuk.