Bajban a máj

A szervezet számára a máj olyan, mint egy laboratórium. Bármely májbetegség veszélyeztetheti a szervezet kemizmusát, azért nem lehet elhanyagolni.

Fertőzések: vírusok, baktériumok

A legkritikusabb a Hepatitis B és C vírusfertőzés. A Hepatitis B és C vírusokat érdemes komolyan venni, mivel maradandó károkat okozhatnak májunkban, és könnyen életünk végéig társunkká válhatnak.

A Hepatitis B vírus fertőzés injekciókkal (tűcsere-de itthon csak nincs ennyire sötét ember a sportolók körében?), vérkészítményekkel, ondóval, nyállal és más testnedvekkel terjedhet. Az akut forma krónikussá (tartóssá-6 hónapon túl fennálló gyulladás) válhat 5-15%-ban, későbbiekben a rákos elváltozások és cirrhosis kialakulásának esélyét növelheti. Kivédése a gyakori partnercsere kerülésével, illetve védőoltással lehetséges.

A Hepatitis C hasonlóképp főleg szexuális úton illetve intim kapcsolatokban fertőz. Ez a változat gyakrabban válik krónikussá (15-30%-ban, vagy más vélemény szerint 50%-ban), és a hepatocelluláris carcinoma kockázatát még fokozottabban növeli. Nincs ellene oltás, az óvatosság ad védelmet. A pornós karrierre vágyó fitness és testépítő versenyzők valamint amatőrök fokozottan veszélyeztetettek! (Bár sokan most azt mondjátok erre, hogy értük úgysem kár)4526

Toxikus anyagok: gyógyszerek, mérgek, hormonok

A szervezetbe bejutó anyagok lehetnek direkt toxikusak (a károsodás dózisdependensen mindig létrejön) de idiosynchrasiasan (előre nem megjósolható, nem dózisfüggő módon) is létrejöhet károsodás.

A máj "méregtelenítés"-e során sajnos az eredetinél mérgezőbb vegyületeket is létrehozhat. A toxikus anyagok gyakran toxikus szabadgyök-reakciókon keresztül roncsolják a májat, a májsejteket, logikusan tehát az antioxidáns vegyületek (silymarin, lipoic acid, E-vitamin stb.) nyújtanak/nyújthatnak ezen hatások ellen védelmet. A toxikus anyagok általában a májsejt pusztulását, majd a sejt helyét kitöltő kötőszövet felhalmozódását idézik elő.

A folyamat vége a cirrhosis, májzsugor, amely után a máj teljes működésképtelensége, májkóma is bekövetkezhet. Májtoxikus a gyilkos galóca, de például a tetracyclin is a máj kiscseppes elzsírosodását okozhatja napi 1,5 g-nál nagyobb dózisban, ami halálos lehet.

Alkoholos hepatitis

A magas alkoholfogyasztás akut vagy krónikus májgyulladást idézhet elő, ennek zsírmáj és cirrhosis hepatis lehet a következménye. A férfiak kevésbé érzékenyek az alkoholra, mint a nők, a májkárosodás bennük kb. napi 50-60 g alkohol rendszeres fogyasztásának hatására alakul ki, míg nőkben 15-30 g a küszöb. A tesztoszteronszint még jóval a májkárosodás kialakulása előtt rövid idő alatt jelentősen csökken! Az ivászatok nem összeegyeztethetőek a testépítéssel.4525

Anabolikus androgén szteroidok által kiváltott károsodások

Az AAS-ok gyakran idéznek elő cholestasist, epepangást, a 17-alfa szubsztituált androgéneknél ez nem ritka. A cholestasist általában nem kíséri elhalás (hepatocelluláris necrosis) vagy nagyobb gyulladás. A folyamat során a hepatociták (májsejtek) hiperplasiája (túltengés, növekedés) alakul ki, ami az epecsatornák elzáródásához és így sárgaság kialakulásához vezet. A máj károsodását jelzi a májenzimértékek megemelkedése a szteroidok szedésének hatására, az irodalom szerint pedig cirrhosis is jelentkezhet a károsodás talaján.

Peliosis hepatis is kialakulhat, ami elszórt vérrel telt üregek létrejöttét jelenti a májban. Különösen régebben összefüggésbe hozták a májkárosodás által előidézett ösztrogénlebontás csökkenést a gynecomastia kialakulásával. A hatás mértéke kérdéses, de mindenképpen csak jól járhatunk, ha megóvjuk májunkat: a máj nagymértékű regenerálódó képessége évtizedekig elfedheti az okozott károkat, így azok csak később mutatkoznak meg, de ha sok anyagot és igen meggondolatlanul szed valaki, akkor akár hetek alatt beutalót szerezhet valamelyik nagyobb kórházba.

A véralvadás zavarai a véralvadási faktorok termelődésének gátlódása miatt jönnek létre, mivel a vérplazmában lévő plazmafaktorok termelődési helyei jórészt a hepatocyták (fibrinogén, protrombin, Hagemann-faktor, fibrinstabilizáló faktor, antitrombin III. stb.), így ezek károsodása vérzéseket idézhet elő, nehezebb véralvadással jár (az orvosnak komolyabb beavatkozások előtt tudnia kell a gyógyszerszedés, szteroidhasználat tényéről!).

Az orális szerek különösen ártalmasak, ahogyan a megadózisok és a szteroidok más gyógyszerekkel történő kombinációja is. Védelmet a szteroidok és más gyógyszerek nemszedése nyújt, továbbá az EREDETI injekciózható szteroidok is jóval kevésbé veszélyesek mint a tablettás formák (még inkább ha szakember adja be őket). A májdaganatok és anabolikus szteroidok kapcsolata kérdéses, gyakran egyazon szakkönyvben is ellentmondó vélemények olvashatóak erről a témáról, sokak szerint a hivatalos szteroidellenes propagandával szemben ez a kapcsolat nem valós. Az fogamzásgátlók növelhetik a rákos elváltozások gyakoriságát, az anabolikus szteroidoknál sem kizárt ez a lehetőség.

A májműködés komolyabb zavarai az IGF-I koncentrációját is csökkenthetik, ez testépítők számára előnytelen.

Bár nem szteránvázas vegyület, érdemes szót ejteni arról a tényről, hogy a pajzsmirigyhormon fokozza az anyagcserét, a máj relatív hipoxiáját (oxigénhiányát) hozhatja létre, így a szerv károsodhat szedésének hatására.

Krónikus toxikus hepatitis (májgyulladás)

Kiváltói például szulfonamidok, analgetikumok (fájdalomcsillapítók) lehetnek, így mondjuk az acetaminophen és az Aspirin. Akut és krónikus májkárosodás is létrejöhet, akár cirrhosis is. Az NSAID-ok (nem szteroid gyulladásgátlók) károsíthatják a vesét, nephrotoxikusak, amit Tom Prince története is példáz, de acetylsalicylsavnál (Asprin) gyomor-bélvérzés, szédülés, zavartság is felléphet, 12 éves kor alatt pedig a vírusos megbetegedés kezdeti szakaszában adott Aspirin a máj zsíros degenerálódásához és halálhoz vezethet.

A testépítőknek a paracetamollal különösen vigyáznia kell. Ez a vegyület gyulladásokat nem tud csökkenteni, csak a velük járó fájdalmat, viszont ha túladagolják és a máj glutationkészlete kimerül (3 g és e feletti adag), akkor hepatotoxikus hatás lép föl. Antidotuma az acetylcsystein. A gyógyszerfogyasztás mérséklése, átgondolása az, ami a megelőzést elősegíti.4527

Zsírmáj

A zsírmáj kialakulásakor a májsejtekben trigliceridek halmozódnak föl. Leggyakoribb változata a nagycseppes zsírlerakódással járó forma, ami elhízáshoz, cukorbetegséghez is kapcsolódhat. A májfunkció nem feltétlenül romlik jelentős mértékben.

A kiscseppes forma általában komolyabb májfunkciós zavarral jár, májelégtelenséghez és halálhoz vezethet (tetracyclin).

A zsírmáj lehetséges okai:

  • alkohol
  • diabetes mellitus
  • elhízás
  • éhezés
  • gyógyszerek (pl. salicylatok)

Megelőzésre az okok kizárása ad módot, kezelésként vitamin-kiegészítés, lipotrop anyagok (pl. kolin) használata elterjedt, de E-vitaminra is szükség lehet. A kombinált gyógyszerhasználat veszélyei beláthatatlanok, kisebb adagok is gondot okozhatnak. A testépítők testének épségét alapvetően jobban veszélyeztetik a hamisítványok, vény nélkül kapható gyógyszerek, a felhasznált vényköteles fájdalomcsillapítók (pl. ópiátok), a vegyszerek (pl. DNP), a rossz minőségű, szennyezett, bizonytalan összetételű étrend-kiegészítők (usninsav, nehézfém-szennyezett gyógynövények, vízhajtó-, nyugtató -(pl. Kava kava) és egyéb gyógynövények hatóanyagai), mint az eredeti és nem megadózisokban fogyasztott szteroidok, már amennyire ezt én mint testépítés és étrend-kiegészítés felé orientálódott dietetikus laikusként meg tudom ítélni.

3. Anyagcsere zavarok

A cukorbetegség és elhízás, túlzott tápanyagbevitel (megakalória őrület) zsírmáj kialakulásával járhat, amint azt a tömött libák máján is megfigyelheted. A májsejtekben ekkor trigliceridek halmozódnak föl. A májfunkció nem feltétlenül romlik jelentős mértékben, de ez is előfordulhat, a hosszú ideig fennálló zsírmáj pedig semmiképpen sem előnyös. A máj nagyszerűen regenerálódik, így ha felfüggesztjük (idejében felfüggesztjük) a zabálást, túlevést és más előidéző tényezőket, az állapot rendeződik.

Extrém tömegnöveléskor egyértelműen kedvezőtlen a helyzet, különösen ha ezt tablettás 17-alfa szubsztituált szteroidok szedésével kombináljuk. Védelmet a károk ellen az antioxidáns és lipotrop készítmények kiegészítő szedése jelent valamelyest, elsősorban pedig a jól összeállított táplálkozás, egészséges életmód.

Forrás:


Válaszolj

Az e-mail címed nem publikáljuk.