Pollen ellen immunterápia

A pollenek száma megkétszereződhet az elkövetkező 28 év során. Kutatók szerint 2040-re a mostaniaknál sokkal erősebb allergiaszezonra készülhetünk.

A klímaváltozás következményei

A pollenszezon hazánkban február vége-márciustól október közepéig tart. Az időjárás függvényében lehetnek eltolódások, s a közelmúlt tapasztalatai is azt mutatják, hogy a pollennaptár adataiban egyre több elcsúszás tapasztalható – magyarázza dr. Balogh Katalin allergológus, a Budai Allergiaközpont főorvosa.

A klímaváltozás hatására az utóbbi években gyakoriak a hirtelen hőingadozások, nem ritka, hogy a márciusi tavasz – és vele együtt a pollenszezon – is egyik napról a másikra köszönt be. A nyári szokatlan szárazság, hőség szintén megnehezíti a pollenallergiások életét. A változások tehát már napjainkban is megkezdődtek.

Pollenszám az elemzések tükrében

Az Amerikai Allergia, Asztma és Immunológiai Akadémia a 2012-es évet is igen súlyosnak értékeli, az idei extrém meleg időjárás jelentősen megnövelte az allergiások panaszait. A szervezet éves tudományos ülésén azonban arra is felhívta a figyelmet, hogy a jövőben nem sok kedvező irányú változás várható e téren.

A kutatók álláspontja szerint 2040-re a pollenszámok több mint kétszer lesznek magasabbak a jelenleginél. A folyamat létrejötte szinte biztosra vehető az elemzések – gazdasági növekedés, a globális környezeti fenntarthatóság, a szén-dioxid szint mértékének várható növekedésének – függvényében.

Hatása az egészségre

A környezeti változásokat az elemzések szerint az allergiások évről-évre egyre inkább érzik majd. Hosszabb pollenszezon várható, melynek kezdeti időpontja is fokozatosan korábbra tolódik. A környezet változásaihoz alkalmazkodva az allergia kezelése is fordulóponthoz érkezik.

A gyógyszeres kezelés sokak számára mégsem hoz maximális javulást és a betegek életét továbbra is az allergiához való alkalmazkodás határozza meg: gondot okoz a szabadtéri programok szervezése, nem biztosított a nyugodt alvás, a lakás szellőztetése, a kerti munkák elvégzése sokszor napszakhoz kötött. Az ACAAI szakemberei ezért olyan korszerű, hazánkban is elérhető kezelési módot javasolnak, mely hosszútávú megoldást jelent a tünetek ellen.

pollen

Változások a kezelésben

A tartós megoldás, az immunterápia segítségével valósulhat meg. A kezelés több allergénnel szemben alkalmazható, első lépésben ennek meghatározása történik, allergiavizsgálattal. A kezelés során a beteg azt az anyagot kapja szigorúan ellenőrzött, tisztított formában, amire allergiás. A terápia mellett a vizsgálatok és a tapasztalatok alapján már az első évben is jelentősen csökkenthető az egyéb, tüneti szerek alkalmazása.

A teljes javulás a terápia végeztével várható, a 3-5 éven át tartó kezelés során a beteg szervezete hozzászokik ahhoz az allergénhez, amely korábban panaszokat okozott. A kezelés után 10-12 éves tünetmentes időszak következik. Az ACAAI szakemberei tehát azt javasolják, hogy időben készüljünk fel az előttünk álló változásokra, hogy a kedvezőtlen folyamatok minél kevésbé viseljék meg szervezetünket.

Forrás:


Válaszolj

Az e-mail címed nem publikáljuk.