Mi az az IgE?

Az allergiás szervezete hevesen reagál olyan idegen anyagokra, amelyek mások számára ártalmatlanok. Az allergiás reakció lényegét dr. Balogh Katalin allergológus világítja meg

Immunrendszerünk a szervezetünk védekező mechanizmusa: speciális összetevői, például antitestjei, fehérvérsejtjei, hízósejtjei, komplement fehérjéi és egyéb anyagai révén megvédi szervezetünket a betolakodóktól, védelmet nyújt a különböző kórokozók ellen. Olykor előfordul, hogy ez a bonyolult mechanizmus kisiklik. Az immunrendszer kórosan fokozott működése többek között allergiás betegségekben nyilvánulhat meg.

allergia2406

Az IgE

Allergénnek vagy antigénnek nevezzük azokat az anyagokat, amelyek az egészséges emberek számára ártalmatlanok, de az allergiás betegben az immunrendszer eltőlzott reakcióját váltják ki. Ilyen allergének lehetnek például a pollenek, a poratka, az állatszőr, egyes rovarok mérge, bizonyos élelmiszer-összetevők, gyógyszerek, vegyszerek vagy fémek.

Az allergiás beteg immunrendszere születési hajlam alapján, bizonyos külső ingerek hatására ellenanyagot termel egy-egy allergén ellen. Ez az ellenanyag az immunglobulin E (IgE) típusú antitest, amelyet 1966-ban fedeztek fel.

Az allergénnel való ismételt találkozás kiváltja a vele reagáló ellenanyag termelődését, ez azonban nem feltétlenül jelenti egy időben a tünetek megjelenését. Előfordul, hogy pozitív az allergiateszt, pedig a betegnek nincs panasza.

Az IgE hozzákapcsolódik a hízósejtekhez. Amikor az érzékennyé vált személy újból találkozik az allergénnel, akkor az allergénmolekulák összekapcsolódnak a hízósejtekhez kötődött ellenanyag-molekulákkal. Ennek hatására a hízósejtekből kiürülnek az allergiás gyulladásért felelős anyagok, amelyek közül a legismertebb a hisztamin. A szervezet különböző részeibe – például a kötőhártyára vagy az orrnyálkahártyára – eljutva ezek a szöveteket irritáló anyagok okozzák az allergiás reakciót.

Tüneti szerek

Az allergia kezelésében a tüneti szerek, azokon belül is az antihisztaminok alkalmazása a leggyakoribb. Ezek a szerek valójában nem gátolják meg az allergiás reakció létrejöttét, csupán a tüneteket enyhítik.

natha26

Az antihisztaminok azt igyekeznek megakadályozni, hogy az allergiás reakció végén felszabaduló hisztamin a célszervekben (orrnyálkahártya, kötőhártya) lévő kötőhelyeihez kapcsolódhasson. Az allergiás nátha tüneti kezelésében fontos szerepet játszanak a helyi hatású, nem felszívódó szteroidot tartalmazó orrspray-k.

Alkalmazásukat 2-3 héttel az allergiaszezon előtt tanácsos elkezdeni. Az allergiaszezon természetesen minden beteg számára egyéni, attól függően, hogy mire allergiás!

vid4u.init(480,360,’Yxu0FQQ9yi’,null,3);

Forrás: