Asztma ellen botox?

Egy mérföldkőnek számító ausztrál kísérletben a gégébe beadott botox injekcióval próbálják megkönnyíteni az asztmás betegek légzését.

A botox, vagyis az „A” típusú botulinum toxin, melyet leginkább a ránctalanító kezelésekből ismernek, most egy asztma elleni kezelés kísérletének középpontjába kerül a melbourne-i Monash Egyetemen. A kísérletet megelőzően az egyetem kutatói kimutatták, hogy az asztmás betegek körülbelül felének a tüdején kívül a gégéjével is panaszai vannak. Ezek a panaszok a diszfóniához, vagyis tartós rekedtséghez hasonlítanak, melynek kezelésére gyakran használják a botoxot. A kísérlet során harminc asztmás beteg részesül a kezelésben. A kutatók azt remélik, hogy az injekció ellazítja majd az izmokat, és teljesen véget vet a légszomj érzésének.

„Nem gondoljuk, hogy ez meggyógyítja az asztmásokat, de legalább segít nekik, hogy jobban élhessenek betegségükkel” – nyilatkozta Phil Bardin, a Monash Medical Centre tüdőgyógyászati igazgatója. „Így nem tapasztalnak majd asztmás tüneteket, amelyek miatt nem tudnak lépcsőzni, és a mellkas megfeszülésekor nem fogják úgy érezni, hogy mindjárt meghalnak.”

yxs5ikyb9

Bardin professzor elmondta, a vizsgálatok kimutatták, hogy a súlyos asztmában szenvedő betegek gégéje gyakran görcsbe rándul. A kutatók azt remélik, hogy a botox megelőzi a görcsöket, aztán lehetővé teszi, hogy a gége normális működése körülbelül három hónap múlva helyreálljon. „Mindig csodálkoztunk, hogy amikor a súlyos asztmások arról panaszkodtak, milyen szörnyű a betegségük, közben a torkukra mutattak– mondta Bardin.

A botoxot általában a sztárok ránctalanító eljárásaival hozzák összefüggésbe, pedig ezen kívül számos egyéb orvosi területen is végeztek vele kísérleteket. A kutatók azt remélik, hogy többek között a migrénben, vizelet-visszatartási zavarban és diabéteszes hízásban szenvedő betegeken is segíthet. A melbourne-i kísérlet a tervek szerint a következő hónapokban kezdődik meg, és várhatóan egy évig tart.

Forrás:


Válaszolj

Az e-mail címed nem publikáljuk.