5 tanács a szivárgó vizelet ellen

Az inkontinencia kezelése műtét nélkül is lehetséges. Tanácsos követni ezeket a tippeket és a vizeletcsepegés megszűnik.

Az akaratlan vizeletcsepegés, vagyis az inkontinencia bármelyik életkorban kialakulhat.

Leginkább a 60 éve feletti férfiak és nők szenvednek ezzel a problémával. A kellemetlen betegséget gyakran titkolják, pedig létezik műtét nélküli megoldás az inkontinenciára, mellyel fájdalommentesen és gyógyszerek nélkül élhetnek ismét teljes életet az ebben szenvedők.

Fizikoterápia

A medence izmainak edzése kulcsfontosságú a húgyhólyag rendellenes működése esetében.  A Kegel gyakorlat néven ismert módszer rendkívül egyszerű és bárhol elvégezhető. A genitális izmokat 5 számoláson keresztül kell feszíteni, majd 10 számolásig pihenni. Egy gyakorlat teljesítéséhez ötször kell megismételni a folyamatot, amit naponta 5-10 alkalommal érdemes elvégezni. A rendszeres gyakorlás már hat hét után érezhető eredményt mutat.

Húgyhólyag-terápia

Az orvosi vizsgálatok sok esetben az agyat teszik felelőssé a gyakori fürdőszoba látogatásért. Tehát a vizelési inger tudatos koncentrációval leküzdhető.  Amikor ismét késztetést érzünk a pisilésre, próbáljunk meg továbbra is nyugodtan ülni, esetleg a feszítő gyakorlatokat végezni. Ha képesek vagyunk akár 5 perccel kitolni a folyamatot, az már az első lépés, hogy szabályozni tudjuk a gyakori vizelési ingert.

Hüvelysúlyok

A genitális izmok erősítése apró, kúp alakú, speciális hüvelysúlyok használatával is elérhető. A legkönnyebb súly felhelyezése után egy meghatározott időn keresztül igyekezzünk a hüvely megfeszítésével a nehezék kicsúszását megakadályozni. Ha 30 napon át a meghatározott idő alatt fent tudjuk tartani a súlyt, elég erősek vagyunk a nehezebb súllyal való gyakorláshoz.

Elektrostimuláció

Az elektromos ingerlés során hüvely- vagy végbélkúpba szerelt elektródák segítségével áramot vezetnek a problémás területre, mellyel összehúzódásra késztetik a medence izmait. Amennyiben az inkontinenciát a stressz, illetve a folytonos vizelési kényszer okozza, remek eredmények érhetőek el a terápiával.

Hagyományos fogyás

A vizsgálatok szoros összefüggést találtak a súlygyarapodás és az állandó vizelési inger között. Amennyiben a testtömeg index 30 feletti értéket mutat, az már az inkontinencia kialakulásának kockázatát jelenti. A folyamat a súlyvesztéssel visszafordítható, mellyel kapcsolatban több sikeres csoportos kísérletet is végeztek.

Ezek a rövid ismertetők bizonyítják, hogy inkontinencia esetén nem a műtét jelenti az egyetlen megoldást. Amennyiben kialakult a kényszeres vizelési inger, forduljunk kezelőorvosunkhoz, aki részletes tájékoztatást adhat az összes alternatív kezeléssel kapcsolatban.

Forrás: https://napidoktor.hu/index