Új szer a migrén ellen

Egy új orrspray segítségével már két órán belül csillapítani lehet a migrén okozta fájdalmat.

Az OptiNose által gyártott eszköz egy inhalátorhoz hasonlít, amely por állagú gyógyszert fúj az orrüregbe. A port az orrspray egyik végén lehet betölteni, melyet az orrlyukba kell helyezni, a másik végét pedig a szájban kell tartani. Kilégzéskor a levegő a gyógyszerport az orrlyukba fújja, ahonnan gyorsan felszívódik a véráramba a felszínhez közeli kis vérereken keresztül. Innen pedig az arcidegen keresztül eljut az agyba.

A szájon át szedhető gyógyszerektől eltérően, amelyek esetében legalább fél órának kell eltelnie az enyhülés első jeléig, ez a por mindössze néhány percen belül bekerül a véráramba. Hatóanyaga a porított formájú triptán. A triptán tablettát gyakran használják a migrén kezelésére.15126A hatóanyag gátolja a fájdalomjeleket, így csillapítja a fájdalmat. A triptán hatására az agy körüli vérerek is összeszűkülnek. Ez azért fontos, mert a migrént a vérerek hirtelen dilatációja okozza, amely stressz, alkohol vagy más kiváltó tényezőre adott válaszként jelentkezik.

A beszámoló szerint a klinikai kísérletek során a betegek közel hatvan százaléka teljesen fájdalommentes volt két óra elteltével. A tíz minigramm dózist szedő betegek ötvennégy százaléka, a húsz minigramm adagot szedő betegek ötvenhét százaléka tapasztalta a fájdalom elmúlását néhány óra múlva.

A Migraine Action szervezet orvosi tanácsadó testületének elnöke, Andrew Dowson úgy véli, kiváló technológiáról van szó, amely egy jól bevált migréngyógyszer újszerű alkalmazását vezeti be. Az új módszer hatékonyabb, gyorsabb, és kevesebb mellékhatással jár.

Forrás: