A nyitott szemmel való alvás alvászavarhoz vezet

A nyitott szemmel való alvás nagyobb gondot okozhat, mint ahogy eddig gondoltuk. Szemrendellenességekkel hozható kapcsolatba az alvási apnoé.

Egy brit kutatócsoport szerint a hajlékony szemhéj szindróma (angolul: floppy eyelid syndrome = FES) kapcsolatba hozható az obstruktív alvási apnoé szindrómával ? amennyiben az orvos FES-t tapasztal, érdemes vizsgálódni a alvási apnoé irányába is.

A tanulmány, mely az Ophthalmology áprilisi számában látott napvilágot, leírja az alvási apnoé és a FES közös faktorait, valamint azt, hogyan alakul ki a FES, illetve a diagnózis felállításához és a helyes kezelést illetően ad tanácsot az orvosok számára.

Az alvási apnoé ront az általános egészségi állapoton, valamint növeli az alvás közbeni oxigénhiány következtében kialakuló halál veszélyét. Az alvási apnoé olyan betegségekhez társul, mint pl. a magas vérnyomás, a cukorbetegség, az elhízás.

Dr. Daniel G. Ezra és a londoni Moorfields Szemklinika munkatársai 102 beteget és 102 kontroll egyént vizsgáltak meg 1995 és 2008 között, és erős kapcsolatot találtak a FES és az alvási apnoé között: a FES-betegek kb. egyharmadánál állt fenn alvási apnoé is.6584?Szignifikáns összefüggés volt a két állapot között, főként, ha a számításba vettük a testtömegindexet (BMI) is. A FES a túlsúlyos, középkorú, férfibetegek között tűnt gyakorinak, de ez az eredmény nem volt szignifikáns? ? tette hozzá Dr. Ezra.

A FES-ben a felső szemhéj gumiszerű megjelenést mutat, könnyen felemelkedik alvás közben, szabaddá téve a szem fehérjét, ami száraz, irritált szemhez vezet. A Moorfield munkatársai és más tanulmányok is felvetik, hogy a központi idegrendszer ébersége romlik az alvási apnoé során, és ezek a betegek nem ébrednek fel, ha légzésük lassul, vagy leáll, vagy amikor a szemhéj kerül stressz alá. Az apnoés emberek általában oldalt fekszenek, melynek következtében intenzív nyomás alá kerül az oldali szemhéj. A beszámoló szerint alvás során alkalmazott oxigénmaszk a FES-t is megoldja.

A tanulmány megerősíti azt a korábbi eredményt, miszerint a FES a szaruhártya vékonyodását eredményezi, melynek következtében látási problémák alakulnak ki.

Egy másik vizsgálatban Dr. Ezra munkacsoportja 78 FES-beteget tanulmányozott, akiket szemsebészeti eljárással kezeltek, azonban a beavatkozás eredménye kevéssé volt maradandó. Dr. Ezra szerint a korábbi kutatásokkal való ellentmondás feloldására a követési idők különbségeit kell figyelembe venni.

Forrás:


Válaszolj

Az e-mail címed nem publikáljuk.