Mit tegyünk lefekvés előtt?

Az alvás rituáléjához hozzátartozik a lefekvés folyamata. A viselkedésünk ágyba kerülés előtt befolyásolja, hogy mennyire lesz nyugodt éjszakánk.

Alvási rituálé lefekvés előtt

Az elalvás folyamatát befolyásolja, hogy mi történik velünk, mielőtt ágyba bújunk. Azok, akik nehézkesen jutnak el az ágyig, és nincs megszokott rituáléjuk lefekvés előtt, többnyire az éjszakáik is problémássá válnak: felébrednek, forgolódnak, vagy elaludni sem képesek. Min érdemes változtatni?

Az alapvető alvás

Az alvás az életünk fontos része. Számtalan tanulmány vizsgálta, hogy milyen pozitív hatása van a kiegyensúlyozott éjszakai pihenésnek, valamint milyen hátrányt jelent, ha nem fordítunk megfelelő időt az alvásra. Ebben az időszakban a testünk feltöltődik energiával, sőt a memóriánknak is jó tesz, hisz a nap eseményeit alvás közben raktározza el agyunk.

Bioritmus

A testünk igazodik a természetes bioritmusunkhoz. Azzal, hogy az alvás során is felállítunk egy rendszert, megerősítjük ezt az összehangolt folyamatot. Ehhez meg kell határoznunk a főbb irányelveket, amiket betartva egészséges alvási szokásokat alakíthatunk ki.

alvás

A ráhangolódás ideje

Gyakran figyelhető meg alvási nehézség azoknál, akik a lefekvés előtt nem tudnak ráhangolódni az éjszakai pihenésre. Ehhez mentális és fizikai előkészületek szükségesek. A rohanó nap utáni csendes, nyugodt légkör kialakítása nélkül lefeküdni felesleges, mivel a szervezet és az agyunk még nem állt le, így zakatol tovább, megnehezítve az elalvást.

Ajánlott elalvás előtti szokások

A csendes tevékenységek megfelelően ráhangolják a szervezetet az alvásra. Egyéntől függően változik, hogy mennyi időre van szüksége a testnek, hogy kizökkenjen az egész napos rohanásból. Ha kevésbé élünk stresszes életet, előbb nyugszik le a szervezetünk is.

A ráhangoló tevékenysége kiválasztásánál szintén a személyiségé a döntő szerep. Ha nem szeretünk olvasni, hallgathatunk nyugtató zenét, de ugyancsak segíthet az imádkozás, vagy a csendes, zajmentes meditálás, akár a kádban is.

Figyelve a szervezet igényeire ki tudunk alakítani egy alvás előtti, nyugodt átmeneti időszakot, amely hozzásegíthet az éjszakai alváshoz, ami egy kipihent, friss embert eredményez a fáradt reggelek helyett.

Forrás: https://napidoktor.hu/index


Válaszolj

Az e-mail címed nem publikáljuk.