Fiút akarok! – Befolyásolható a születendő gyermek neme?

Dr. Ceizel Endre orvos-genetikus arról beszélt a Csak csajok műsorában, hogy létezik-e olyan tudományosan, természetesen alkalmazható módszer, arra hogy befolyásoljuk a babánk nemét.

Mindegy csak egészséges legyen! Ezt a választ kapjuk, ha megkérdezzük a kismamát, hogy milyen nemű gyereket szeretne. De ha a szívére teszi a kezét, mindenki tudja, hogy milyen nemű gyermeket szeretne inkább.

A baba neme általában a 14-16. hét környékén megállapítható, általában ultrahanggal segítségével. Egy másik módszer segítségével a terhesség 7. hetétől az anyai vérből levett magzati sejtek vizsgálatával hatékonyan és kockázatmentesen megállapítható a magzat neme, valamint a genetikai rendellenességek bizonyos kockázatai is.

Viszonylag korán megállapítható tehát a születendő gyermek neme. De vannak olyan elszánt leendő anyukák, apukák, akiknek ez sem elég, és biztosra akarnak menni, vagyis maguk akarják kiválasztani a magzat nemét.

Orvosi módszer, festéssel?

Egy amerikai orvos szabadalmaztatott egy módszert, ami alapján külön tudja választani az X és az Y kromoszómával rendelkező hímivarsejteket, vagyis a lehetséges fiúkat és lányokat. A módszer sokkal egyszerűbb, mint hinnénk. Az ondófolyadékhoz adagolt festék hatására az X(lány) kromoszóma elsötétedik, az Y(fiú) kromoszóma pedig megvilágítódik. Egy fotométer segítségével így külön lehet választani a fiú és lány „alapanyagokat.” Azonban ez a módszer sem száz százalékos.

Ceizel doktor is megörült ennek a módszernek, amikor tudomást szerzett róla, mert a hozzá forduló párok egy része a több azonos nemű baba után szeretne egy ellenkező neműt is.

Egy módszer fiúkra, egy módszer lányokra

A természetes módszerekre is lehet azonban hagyatkozni. Mivel az Y kromoszómával rendelkező hímivarsejtek gyorsabbak, mint társaik érdemes a tüszőrepedés időpontjára időzíteni a szeretkezést.

Ha lányt szeretnénk, akkor a tüszőrepedés előtt 72 órával kell szeretkezni. Ennek oka, hogy ennyi ideig maradnak életben az ondósejtek. És mivel minden esetben az Y kromoszómával rendelkező hímivarsejtek a gyorsabbak, még az előtt érnek célba, hogy megkezdődött volna a tüszőrepedés.

Ceizel doktor azonban, hangsúlyozza, hogy ez a módszer inkább tapasztalati alapon működik, nem pedig tudományosan alátámasztottan.

Forrás:


Válaszolj

Az e-mail címed nem publikáljuk.