Teherbe esni fogamzásgátló mellett?

Dr. Kisfalvi István szülész-nőgyógyásszal arról beszélt a Csak csajok műsorában, hogy mekkora esélye van egy nőnek védekezés mellett a teherbe esni

A terhesség megelőzésére manapság az egyik legbiztonságosabb módszernek a fogamzásgátló tabletta számít. Köszönhetően a tudomány fejlődésének, ma már igen sokféle fogamzásgátló pirulából válogathatunk, egyre újabb és újabb gyógyszerek kerülnek a piacra, melyek már nem feltétlen okoznak kellemetlen mellékhatásokat.

A fogamzásgátló előnyei

Előnye, hogy a peteérés gátlásával megakadályozza a fogamzást, helyreállítja a nő ciklusának zavarait, javítja vagy megszünteti a fájdalmas menstruációt, és bizonyos betegségek ellen is véd. Szedésükkel a vérzés ideje is szabályozható.

A fogamzásgátló hátrányai

Hátrányuk, hogy nagyon fontos a pontos szedésük és vannak betegségek, melyek mellett nem ajánlott alkalmazásuk – ilyen a szív-, és a májbetegség, vagy a magas vérnyomás is. Vannak, amelyek testsúlygyarapodást okoznak. A tüszőérés visszatérése a gyógyszer abbahagyása után több hónapba is beletelhet.

Miért eshetünk teherbe fogamzásgátló mellett?

Bár hormonális fogamzásgátlásról beszélünk, mégsem lehetünk száz százalékig biztosak a hatásában. Nem egyszer megesett már, hogy egy nő fogamzásgátló mellett esett teherbe. Dr. Kisfalvi István szülész-nőgyógyász is megerősítheti ezt.

Általában arról van szó, hogy a fogamzásgátló mellett a hölgy valamilyen egyéb készítményt – gyógynövényt, homeopátisá szert is alkalmaz. Ennek eredménye, hogy az összetevők interakcióba lépnek egymással, csökkenthetik egymás hatását.

Emellett az is gyakran előfordul, hogy a hölgyek elfelejtik bevenni a tablettát. Már egy tabletta kihagyása is okozhat terhességet, hiszen a most használatos, modern fogamzásgátlóknak már nagyon alacsony a hormontartalmuk.

Mit tehetünk?

Kisfalvi doktor elmondta, hogy lényeges a fogamzásgátló tabletta bevétele után figyelni. Nem ajánlott két órán belül más gyógyszert, hatóanyagot is alkalmazni, hogy biztos ne legyen hatással egymásra a két szer. Az is fontos, hogy vízzel vegyük be a tablettát, nem forró kávéval, teával, egyéb italokkal, mert ezek akár a bevétel pillanatában is kiolthatják a hormonok hatását.

Forrás: