Milyen a jó iskolatáska?

Novák Attila gyógytornász arról beszélt a Csak csajok műsorában, hogy milyen a jó és milyen a rossz hátizsák, mire kell figyelnünk ha iskolatáskát veszünk a gyermeknek

Tankönyveknek, füzeteknek, írószereknek nem kis súly van, ami a fejlődő gyermeki csontozatot alaposan megterhelheti. Nem mindegy tehát, milyen táskát akasztunk a hátára, és nem ez az egyetlen fontos kérdés!

A mai gyerekek nagyon sok féle-fajta tárgyat tanulnak, amikhez minimum egy könyv és egy füzet az állandó felszerelés, a táska súlya ellen tehát sajnos nem sokat tehetünk. Arra kell tehát figyelni, hogy milyen táskát veszünk a gyermeknek.

Mit okozhat a rossz hátizsák?

A rosszul megválasztott iskolatáska oka lehet a hátfájásnak, a rossz tartásnak és hosszútávon a gerincferdülésnek is. A súly cipelése még nem változtatja meg a gerincoszlop görbületét, a túlságosan nagy teher cipelése vagy az aránytalan súlyelosztás azonban túlterheli a gerincoszlopot, hátat.

Novák Attila gyógytornász szerint a féloldalas, vállon átvethető táskák teherhordásra – vagyis iskolatáskának – alkalmatlanok. Gyermekkorban a testsúly 10-20 százalékánál több terhet nem szabadna cipelniük az iskolásoknak. Mivel a csontozatunk 14-15 éves korunkig fejlődik a legintenzívebben a kisiskolás korban érdemes leginkább odafigyelni a különböző terhelésekre.

Milyen a jó iskolatáska?

A legmegfelelőbb táska egy olyan hátizsák, aminek kész – lehetőleg párnázott – pántját mindkét vállon hordja a gyermek, a hátfal a gerincoszlophoz igazodik, amely minden oldalról megtámasztja azt. Az sem árt ha a hátfal légáteresztő, hogy ne izzadjon bele a gyermek. A vállpánt legyen állítható, mert a táskának a váll vonalától a medencecsontig kell érnie. A gyógytornász szerint egy olyan szabályi is érdemes figyelembe venni, miszerint a táska alja a deréktól 20 centiméterre kell, hogy kezdődjön.

Emellett persze nagyon fontos, hogy megfelelő módon mozogjon, sportoljon a gyermek. Manapság a mozgásszegény életmódnak köszönhetően sok gyermeknek alulfejlett a has- és a hátizomzata, ezért is lehetséges, hogy nem bírják a terhelést.

Egyes nézetek szerint az iskolatáska cipelése kifejezetten hasznos lehet, ha a kisiskolás a számára megterhelő súly cipelésével tartja kondiban magát.

Forrás: