Figyázz, kész, önvizsgálat!

Dr. Borcsiczky Dóra családorvos a Csak csajok műsorában az önvizsgálat olyan egyszerűen elvégezhető formáiról beszélt, amik akár komoly betegségek előjelei is lehetnek.

„Nem kell valamilyen nagyon különleges dologra gondolni.” – kezdi Dr. Borcsiczky Dóra családorvos – „Minden nap végzünk önvizsgálatot, amikor fürdünk, amikor megnézzük a őrünket, amikor a cipőbe bedagad a lábunk akkor észrevesszük, hogy valami gond van.”

Apró trükkök

Léteznek olyan apró trükkök, amivel megnyugtathatjuk magunkat. Érdemes arra figyelnünk, hogy milyen a bőrünk külleme, esetleg sápadtak vagyunk, kékesen elszíneződik a szánk, körmünk – ez egyébként cianózisra utal. Különböző bőrbetegségeket, fertőzéseket is észrevehetünk.

Dagadt boka

Amivel talán kevesebbet foglalkozunk az a keringési rendszer, hangsúlyozza Borcsiczky doktornő. Ide tartozhat a bokák nem azonos arányú bedagadása. Ha csak az egyik bokánk dagad be, el van színeződve és hirtelen alakult ki az elváltozás orvoshoz kell fordulni.

Száraz a bőröm?

A bőrünk hidratáltságát is ellenőrizhetjük azon túl, hogy érezzük, ha ki van száradva. Két ujjal fel kel csippenteni a bőrt mondjuk a csuklónkon. Akkor kapunk jó eredményt, ha a bőrünk gond nélkül visszahúzódik.

Mellvizsgálat

A mellek önvizsgálatát húsz év felett minden nőnek ajánlott elvégezni havonta. Érdemes a menstruáció utáni héten vizsgálódni, mivel a hormonális állapot miatt ilyenkor jobban felismerhetők az esetleges elváltozások.

Pajzsmirigy önvizsgálata

A pajzsmirigy elváltozásai számos tünet kialakulásában játszhatnak szerepet. Jelentkezhet hízás, aluszékonyság, fázékonyság, felgyorsult beszéd és gondolkodás, hasmenés, izzadás.

A vizsgálat egyszerű lépésekből áll. Egy tükör előtt állva, kiegyenesített nyakkal igyunk egy korty vizet. Közben figyeljük meg az ádámcsutka alatti rész mozgását. Az ezen a területen lévő bármilyen megnagyobbodás, dudor rendellenességet jelezhet.

Forrás:


Válaszolj

Az e-mail címed nem publikáljuk.