Gyógyító cérna a bőr alatt?

Dr. Gajdos Gábor sebész egy speciális cérnáról beszélt a Csak csajok műsorában. A speciális cérna az akupunktúrás módszerek egyike.

„A régi természeti népeknél a mai napig megfigyelhető, hogy hegeket ejtenek gyógyászati célból, ami tartósan stimulál bizonyos pontokat.” – magyarázza Dr. Gajdos Gábor sebész – „Ennek a modern változata a tulajdonképpen a cérnabeültetés.” A cérna így az akupunktúrás pontokat folyamatosan tudja stimulálni.

Mi is az a tartós (fonál vagy cérna beültetéses) akupunktúra?

A cérnabeültetés az akupunktúra egy különleges formája. A cérna teljesen steril és a kezelést követően 3-4 hét után magától felszívódik. Általában 7-8 miniméter hosszú szálat ültetnek a bőrbe. Ez az úgynevezett belsővarratszál. A beültetett cérna darabkák állandó akupunktúrás hatást fejtenek ki. Használata nincs speciális betegséghez kötve. A hagyományos akupunktúránál felsorolt betegségekre használható.

Egyes betegségeknél ajánlottabb, inkább ezt a módszert használni, mert hatékonyabb. Ilyen például a bénulás utáni rehebilitáció, a veleszületett agykárosodás mozgásszervi rehabilitációja, a gerincpanaszok kezelése, a beszédkészség fejlesztése, az emésztéssel és elhízással/lefogyással kapcsolatos problémák kezelése.

Akut, vagyis időszakosan, hírtelen fellépő betegségnél a teljes gyógyulásig akár 1-3 kezelés is elegendő. A krónikus betegségeknél a betegségtől függően 5-10, egyes betegségeknél ennél több kezelés szükséges a kívánt hatás elérésére.

„Kis testbe kis cérna kerül”

„A lágyrészek vastagságától függ, hogy hova mekkora hosszúságú cérnaszálat lehet beszúrni.” – folytatja Gajdos doktor – „Hébe-hóba a vendég egy két napig érzi, hogy van ott valami, hogy veszít, de utána megszokja, és nem okoz tartós panaszt.”

A cérnabeültetés az testakupunktúra, vagyis nem alkalmazható például a fülbe a fogyás elősegítésére, mert nincs lágy rész, ahova be lehetne ültetni. De a fület kivéve, szinte bárhova be lehet ültetni. Azt fontos megjegyezni, hogy európai szemmel furcsa módon a tű vagy cérna nem mindig oda kerül, ahol a probléma van. Az akupunktúrás pontokat kell stimulálni, az energiapályákat úgynevezett meridiánokat kell érinteni. A lényege az egészenk, ahol többlet van onnan el kell vezeti, ahol hiány oda be kell vezetni az energiát.

Forrás: