Ki hozza az ajándékot?

Elmondjuk a gyermeknek, hogy nincs Mikulás vagy sem? Dr. Belső Nóra pszichiátertől
megtudhatjuk végre, hogy mi a helyes megoldás.

Mikulás vagy Télapó, Jézuska, Húsvéti nyúl, Fogtündér, Angyalkák. Mind olyan „személyek”, akiket senki nem lát, de nagyon sokan meg vannak róla gyűződve, hogy köztünk járnak. Ez alatt főleg a gyereket értjük, bár van néhány olyan felnőtt, aki hinni akar a Mikulásban. De vajon mi a jó megoldás. Elmondjuk-e a gyereknek, hogy nem a Húsvéti nyúl tojja a csoki tojás vagy sem?

Nem kell elmondani

Dr. Belső Nóra pszichiáter elmondta, hogy nem kell megmondani a gyereknek, hogy nem létezik a Mikulás, nem a Jézuska vagy az angyalok hozzák az ajándékokat. A gyerekek erre előbb-vagy utóbb maguktól is rájönnek.

„Szülőként is, felnőttként is a gyerek a saját életkorának, ismeretanyagának megfelelően fog kérdezni.” – magyarázza Belső doktornő – „Ami információ eljutott hozzá az vagy megosztja velünk, vagy nem. De mindenképpen meg kell hagyni azt, hogy ő, akkor és úgy tájékozódjon, ahogy szereten.”

A gyerek rájön magától is…

Sokszor felmerül a kérdés, hogy jó-e ha egy bizonyos életkorban elmondjuk a gyermeknek mi létezik, mi nem. Dr. Belső Nóra szerint a gyermek soha nem érik meg arra, hogy felvilágosítsuk bizonyos dolgokról, mert magát fogja felvilágosítani a környezeti információkból.

Ha esetleg azzal jön, haza az óvodából, hogy azt mondták „nem létezik a Mikulás”, nem kell ebben megerősíteni. Fontos figyelni az érzelmi reakcióit a gyermeknek. Ha sírva jön haza, meg kell nyugtatni, hogy létezik. Amikor a gyerek nem sírva kérdezi, akkor nyugodtan el lehet neki mondani az igazat, egyébként ettől a ténytől a gyerekek lelke egyáltalán nem sérül.

Forrás: