Néma gyereknek, anyja sem…

Sok mondásunk szól a hangunk elvesztéséről, megváltozásáról. A pszichés okok mellet valószínűleg gyulladás áll a héttérben. Dr. Neuwirth Tamás fül-orr-gégész elmondta mik.

A hangszálgyulladásoknak néhány esetben pszichoszomatikus okai is lehetnek, de mégis ez egy olyan betegség, aminek inkább szervi okai vannak. Dr. Neuwirth Tamás fül-orr-gégész szerint kisgyermek korban a megfázásos betegségek, a krup lehet a hangszálgyulladás okozója. „Bár sokszor mondjuk, hogy elment a hangom mikor stresszes helyzetbe kerülünk.”

Itt is, mint minden betegségnél a megelőzésre kell helyezni a hangsúlyt nem pedig a hosszadalmas kezelésre. Nagyon fontos, hogy télen a fűtött lakásokból, autókból való hirtelen kiszállás hozhat magával egy megfázást. „Ilyenkor javasolt, amikor a gyerek kiszáll a kocsiból, sálat tegyen a szája elé.” – ad tanácsot Neuwirth doktor – „Az a jó, ha egyszerre a kettőt (orr, száj) takarjuk el.”

Van ebből is krónikus

A heveny hangszalaggyulladás legtöbbször a vírusok által okozott felső légúti gyulladás részeként jelentkezik. Ilyenkor a rekedtséget általában kisebb nagyobb láz, hőemelkedés kíséri és nem túl heves gégetáji és torokfájdalommal jár. Heveny gyulladást okozhatnak a nyálkahártyát izgató gázok, gőzök (forró levegő, sósavgőz, formalingőz, stb.).

A heveny gyulladások legtöbbször néhány nap alatt spontán gyógyulnak, legfőbb gyógyszerük a hangkímélet és a tiszta levegő, valamint a bő folyadékfogyasztás. De ez a folyadék ne legyen forró vagy hideg, a legkevésbé pedig hideg és szénsavas! Heveny bakteriális eredetű hangszalaggyulladás ritkán fordul elő. Kezelése szakorvosi feladat.

A krónikus gyulladások hátterében legtöbbször folyamatos dohányzás vagy valamilyen krónikus betegség (pl. cukorbetegség, reflux betegség, hormonális rendellenesség) áll. A specifikus gyulladások, mint a tbc, csak ritkán fordulnak elő. Neuwirth doktor szerint fogyasszunk nagyon sok kalciumot, magnéziumot, kerüljük a betegeket! A kismamák a legveszélyeztetettebbek ezért számunkra még fontosabb a betegség megelőzése!

Hogyan és kinél alakul ki

Egyébként az a szabályos, ha az orrunkon vesszük a levegőt, nem a szánkon, ami megfázás alkalmával gyakran előfordul. Az orrban találhatók meg azok a védekező mechanizmusok, amik megakadályozhatják azt, hogy megbetegedjünk. A melegítő, nedvesítő, szűrő funkciója védi a szervezetünket. Ha ez nincs meg könnyebben megbetegszünk.

„A legtöbb betegség általában akkor alakul, ki ha az egyensúlyunk felborul.” – magyarázza Neuwirth doktor – „Ez az egyensúly, pedig akkor borulhat fel, ha megfázunk.” A hangszálgyulladás általában olyan embereknél jelentkezik, akik sokat használják azt, akiknek a hosszas beszéd az életükhöz tartozik.

Ilyenek lehetnek az előadóművészek, énekese, színészek vagy akár a tanárok is. Náluk általában a hangszál csomósodása jelentkezik, ami viszont már egy krónikus betegség. Itt is, mint minden betegségnél nagyon fontos a megfelelő folyadékbevitel. A napi 2 liter nem hideg és nem meleg, hanem langyos folyadék elfogyasztása a minimum.

Forrás: