Erős Antónia cukorbeteg gyerekektől tanult

Erős Antónia is részt vett Csesztregen, a Diabeteses Gyermekeket Segítő Egyesület nyári oktató táborában, ahol cukorbeteg gyerekek és szüleik nyaraltak.

A tábor során a cukorbeteg gyermekek szabadidős és edukációs programok segítségével tanulhatnak meg minél többet a betegségükről, szakemberek segítik beilleszkedésüket, és önállóságra nevelésüket.

Elsajátíthatják a cukorbetegség kezeléséhez szükséges alapvető ismereteket, és lehetőség nyílik a gyermeket nevelő családok mindennapi problémáinak megbeszélésére is. Antónia a közös programok közben az egészséges életmód, és a gyakori vércukormérés fontosságáról beszélt a táborozóknak. Elmondta, hogy mit eszik akkor, ha farkaséhes, de nem ehet meg akármit, mert magas a vércukra. Az RTL Klub híradósa elmondta, hogy nem csak ő osztogatott tanácsokat, hanem a gyermekek is elmondták saját ötleteiket, amelyeket nap mint nap alkalmaznak és még Antónia is tanult belőlük.

A cukorbeteg lét éretté tesz

A cukorbetegek száma megdöbbentő méreteket ölt. A nemrégiben közzétett, első országos, kockázat-alapú diabétesz-szűrés eredményei szerint a magyar lakosság 15 százalékánál feltételezhető cukorbetegség, vagy azt megelőző állapot. A cukorbetegség egyre több és egyre fiatalabb gyermekeket is érint.

A cukorbetegséggel meg kell tanulni együtt élni és ez egy gyermeknek még nehezebb, hiszen a gyermekkori szabadságában valamelyest korlátozva van. Egy cukorbeteg gyerek jóval érettebb, jobban odafigyel magára és az egészségére, nyitottabb sok mindenre – számolt be tapasztalatairól Erős Antónia a Reggeli műsorában. A tábor egyik fő kérdése az volt, hogy hogyan fogadtassák el a gyermekek másokkal a cukorbetegségüket. Leginkább arra szerették volna rávezetni a kicsiket, hogyha nyitottak és elmondják, megbeszélik barátaikkal, társaikkal a problémájukat, akkor a környezetük is megismeri ezt és teljesen normálisan fogadja el.

Megbeszélték továbbá azt is, hogy a cukorbetegség kontrollálásához elengedhetetlen a gyakori – napi többszöri – vércukorszintmérés. Erős Antónia is napont négyszer szúr, azaz méri vércukorszintjét. Kizárólag a vércukorszint napi többszöri ellenőrzése és lejegyzése, rögzítése adhat megbízható támpontot a kezelőorvosoknak a páciensek egészségi állapotának pontos felméréséhez.

Forrás: