Erős Antónia naponta négyszer szúr

Azzal szinte mindenki tisztában van, hogy a népszerű híradós cukorbeteg. Most megtudhatjuk, hogy hogyan is szabályozza Antónia a vércukorszintjét.

Mesélj, reggel mennyi és milyen inzulint adsz? És utána mit eszel?

Novorapidot, 8-12 egység függően attól, hogy mennyi a cukrom. Általában rozsos zsemlyét, vajat, felvágottat, sajtot eszem. Esetleg diabetikus lekvárt.

Én sokkal szerényebb, vagy szegényesebb reggelivel indítok. Te hogy tudod felmérni, hogy mennyi megterhelés vár rád aznap? Fizikailag és idegileg egyaránt?

Minden napomat jó előre megtervezem, különösen mióta megvannak a gyerekek. Sajnos edzeni nem járok mióta teherbe estem, mert akkor nem volt ajánlatos, azóta meg nincs időm. Így a mozgást nem kell terveznem, legfeljebb a játszótéri szaladgálást, ahhoz pedig 1-2 egység inzulinnal csökkentek csak. Amikor edzeni jártam, akár 3-4 egységgel is kevesebbet adtam be.

Ha mondjuk, színházban ülsz, vagy máshol ahol nem mérheted, mi van ha rosszul érzed magad? Honnan tudod meg, hogy lement, vagy felment? (Én sehogy.)

Mindenhol megmérem, akár színházban vagyok, akár a stúdióban. A tünet egyforma, pici bizonytalanság, esetleg remegés, éjszaka pedig egyszerűen csak az, hogy felébredek, már elég jelzés ahhoz, hogy nincs rendben valami. Gyors mérés, gyors szénhidrát (kockacukor, tej, aztán lassú szénhidrát), és minden rendben lesz.

Időnként te is átélsz hipoglikémiát?

A terhesség alatt egyáltalán nem volt, mert óránkét mértem a cukrom (napi 12-15-ször!). Egyébként ennek volt a legnagyobb értelme, akkor a háromhavi átlagom 5,5 volt, amit azóta sem sikerült produkálnom. Fényes bizonyíték a gyakori mérés fontosságára.

antonia_480

Egyébként nem látszik rajtad (ha ez látható egyáltalán), hogy néha rosszullétet élsz át. Rajtam igen, mert a hipózás alatt túleszem magam, melytől az egekig megy fel a cukrom.

Tudok fegyelmezett lenni, és nem várom meg a farkaséhséget.

A környezetemben (kicsiben) én is agitálok az ismerőseim körében. Te nagyban teszed ezt. Hol tartasz ebben az országos munkában?

Nagyon sokan a mi szűréseink hatására mennek orvoshoz, és diagnosztizálják a betegséget náluk. Van, aki nekünk köszönte meg, hogy már megfelelően kezelik 2 éves kislányát, akin maga az apuka azonosította a tüneteket felvilágosító munkánk alapján. Óriási dolgok ezek!

Szerinted fel fogják fedezni azt a fajta "karperecet", mely a testnedvekből mutatja a vércukorszint állását?

Nem tudom, hogy felfedezik-e, de annyi bizonyos, hogy a tudomány rohamléptekben halad előre, és sok minden fejlődött az elmúlt 100 évben. Én például szülhettem is!

Nekem van két unokám, akik előtt nem titkolva mérek, adok. Látják. A te gyerekeid még kicsik, vagy észrevették már a "nagy mutatványt"?

A gyerekek mondják, hogy "mama szuri”, és persze meg akarják fogni a "kupakot”, mert tetszik nekik a színes a Pen-tollam.

Végezetül hányszor adsz inzulint naponta?

Négyszer, de a mennyiséget mindig a cukromnak és az ennivalónak megfelelően alakítom.

Forrás: