Előkezelt allergia

Az allergiás betegek gyakran csak akkor kezdik szedni gyógyszereiket, ha már tüneteik vannak. Dr. Gálffy Gabriella allergológus szerint ez a lehető legrosszabb megoldás. Sokkal jobb, ha a megelőzésre törekszünk.

Az allergia már hetek óta mindennapos probléma, hiszen egyre több az allergiás. Sokan mégsem fordulnak szakemberhez, hanem inkább szenvednek. Dr. Gálffy Gabriella pulmonológus, allergológus, klinikai immonulógus, egyetemi adjunktus elmondta, hogy idén korábban jött el az allergiaszezon. A hivatalosan júniustól gondot okozó pollenek most előbb lendültek támadásba.

A közhiedelemmel ellentétben az allergiásoknak már előre fel kell készülni a szezonra és megelőzésképp gyógyszert kell szedniük. Deutsch Anita színésznő is helytelenül jár el. Nem tömi magát gyógyszerekkel előre, csak akkor, ha már megjelentek a tünetek. Gálffy doktornő szerint az antiallergiás készítmények – orrspray, szemcsepp, tabletta – soha nem tudnak olyan jól hatni, mint kellene, ha akkor kezdjük használni őket, mikor már minden bajunk van. Legalább két héttel a szezon előtt el kell kezdeni a kezelést.

A Csak csajok műsorvezetője Lilu is allergiás. Nála általában augusztus közepén, végén szoktak előjönni a tünetek, de idén már most érzi, hogy nincs minden rendben. Az allergiásik segítségére lehet, ha nyomon követjük az interneten is elérhető pollenjelentéseket. Itt minden nap megtudhatjuk, hogy milyen a pollenkoncentráció, sőt arról is szólnak, ha előbb vagy később kezdődik az allergiaszezon.

A fiatal felnőttek körében a leggyakoribb az allergia, ami jelentősen rontja a nappali és az éjjeli életminőségüket, iskolai vagy munkahelyei teljesítményüket. Az életminőség csak még jobban leromlik, ha nem kezeljük az allergiát.  Az allergiás betegség tipikus tünetei az orrdugulás, a mindkét orrlyukon való vizes folyás, szemviszketés és könnyezés, garatviszketés.

Forrás: