A nők átvették a férfiak vezető pozícióját – a szívinfarktusban

A szívinfarktus már nem csak a férfiak betegsége, hanem egyre inkább a hölgyeké.

Az Európai Unió statisztikája szerint a keringési eredetű halálokokat tekintve a nők átvették a férfiaktól a vezető szerepet. Dr. Kiss Róbert Gábor kardiológus elmondása szerint a nőknél 54%-ra, a férfiaknál pedig 46%-ra tehető a szívinfarktus okozta halálozás. Ennek legfőbb oka az emancipáció. A nők ugyanis egyre többet vállalnak magukra. Nem csak a háztartás ügyes bajos gondjait intézik, de a nők a munkahelyi stresszben is részesülnek és a családfői szerepből szintén kiveszik a részüket. Ez többlet stresszt okoz, ezt a feszültséget pedig olyan „stressz ölő” eszközökkel próbáljuk enyhíteni, mint falánkság vagy a dohányzás, mely a stresszt rövidtávon oldja, de hosszú távon szervezetünket gyilkolja.

A hormonok védő szerepének köszönhetően a nőknél a betegség eddig sokkal későbbi életkorban jelentkezett, mint a férfiaknál. Ám sajnos a hölgyek körében már nem ritka a 45 éves korban bekövetkezett szívinfarktus és egyéb szívproblémák. A férfiaknál ez korábban, akár 35 éves kor körül is előfordulhat. Az a javulás, amely a férfiak keringési betegségének kezelésében bekövetkezett, az a nőknél nem igaz. Ennek oka, hogy jóval kisebb figyelem irányul a női keringési betegségekre.

Ha tüneteink vannak, az már komoly bajt sejtet, hiszen a keringési betegségek hosszú lefolyásúak, lassan alakulnak ki. A már számtalanszor hangsúlyozott életmódbeli váltás a leglényegesebb. Amennyiben mellkasi fájdalmat észlelünk, mindenképpen azonnal forduljunk orvoshoz!

Forrás: