Agyhártyagyulladás járvány van Magyarországon?

Jóval több agyhártyagyulladásos esetet diagnosztizáltak eddig hazánkban, mint korábban. Lehet, hogy agyhártyagyulladás járvány van kialakulóban Magyarországon?

Prof. Dr. Nékám Kristóf immunológus véleménye szerint nincs agyhártyagyulladás járvány hazánkban. A járvány kialakulása összetett. Az agyhártyagyulladást teljesen megszokott baktériumok váltják ki (pl. streptococcus), melyek bennünk találhatóak. Nem elég csupán a baktérium jelenléte az agyhártyagyulladás kialakulásához, hanem különböző kiváltó tényezők is szükségeltetnek. Az egyik ilyen tényező lehet a rossz higiénés közösség, környezet (katonaság, kollégium). Ilyen körülmények között, a csoport közeli viszonya, közös lakhelye és azonos tevékenységi köre miatt könnyebben kialakulhat a járvány.

Az agyhártyagyulladás kimutatása tenyésztéssel, kenettel történhet. A gyógyuláshoz antibiotikumos kezelés segíti a betegeket. Nagyon fontos a minél gyorsabb és szakszerűbb kezelés, hiszen később akár egy néhány órával korábban kezdett kezelésen múlhat a teljes felépülés.

A streptococcus baktériumoknál, főként a torok- és mandulagyulladás esetében a kórokozó a nyirokutakon keresztül terjed és gennyes középfülgyulladást, agyhártyagyulladást válthat ki.

Az agyhártyagyulladás tünetei (fejfájás, sírógörcs, tarkó kötöttség) jól diagnosztizálhatóak. A betegség felismerését követően a közösség tagjait is meg kell vizsgálni, hiszen nagy eséllyel ők is fertőzöttek lehetnek. Rövid távon antibiotikumos, még hosszú távon aktív immunizációs kezelés javallott.

Az agyhártyagyulladás leginkább a csecsemőket (0-2 év), kisgyermekeket és a 60 év felettieket veszélyezteti. A betegség főként a fiatal korosztályt fenyegeti, mert az ő korukban még nem alakult ki az immunrendszer.

Szerencsére ma már léteznek védőoltások, melyekkel kivédhető, megelőzhető az agyhártyagyulladás.

Forrás: