Miért is vagyunk korpásak?

Sokat hallunk mindennapjainkban a korpáról, számos korpa-ellenes termékkel találkozhatunk. De tudjuk vajon, hogyan keletkezik a korpa és miért?

A legtöbb ember számára elrettentő már maga a szó is: korpásodás.

Úgy érzik, nagyon kellemetlenül éreznék magukat, ha az ő hajuk is korpás lenne. Nem jelent ugyan egészségügyi kockázatot, de nem is túl szép látvány a gallérunkon, vállunkon megtapadó korpa.


A száraz, fehér pelyhek szégyenkezésre adnak okot, a viszketés pedig felettébb kellemetlen, és ez valóban okozhat további problémákat. A korpásodásnak semmi köze ahhoz, hogy valaki milyen gyakran mos hajat. Igen gyakori gond, ennek ellenére az orvosok még mindig nem tudnak eleget róla.
Valóbájban a bőrsejtek növekedése és túl korai elhalása a korpásodás oka. Ennek egyik lehetséges okozója egy gomba, a malassezia (korábbi nevén Pityrosporum ovale), amely tönkreteszi a felhám rétegen lévő sejteket, és legtöbb embernél jelen van, de hozzájárulhat a korpásodáshoz.

korpásodás

A gombaféle a fejbőrön él, szinte minden egészséges embernél megtalálható, anélkül, hogy gondot okozna. Egy teória szerint az immunrendszer a felelős azért, ha erre a gombára valaki rosszul reagál, vagyis túlságosan reagál rá.

A korpásodás ugyanakkor összefüggésbe hozható számos különböző körülménnyel. Súlyosbíthatja például a stressz. Még az évszakok is befolyással lehetnek a korpásodásra: a hideg, száraz telek hozzájárulhatnak és rosszabbá tehetik a problémát.

A korpa gyakori oka lehet az úgynevezett seborrheás dermatitis enyhe változata, vagy maga a seborrhea. Ezt a bőrbetegséget általában bőrpírrel azonosítják, a bőr zsíros kinézetűnek tűnhet, sárgás, pikkelyes lehet. A korpásodással küzdő embereknél a seborrheás dermatitis a test több részén jelentkezik, így a fejbőrön, a füleken és az arc központi részén.

szoke_haj1

A tüneteket valószínűleg senkinek sem kell bemutatni. A korpa bőrpelyhek formájában jelentkezik, az egészen kisméretűektől a nagyobbakig, amelyek zsírosak és sárgásak lehetnek. A fejbőrön, a szemöldök, a haj, a fül tövénél viszkető hámlás tapasztalható.

Amennyiben a korpásodást a drogériákban kapható termékek nem mulasztják el, forduljunk orvoshoz, mert lehetséges, hogy a probléma oka a már említett seborrheás dermatitis, és jóval hatékonyabb kezelésre van szükségünk ahhoz, hogy megszabaduljunk a problémától.

Forrás: https://napidoktor.hu/index