Mi történik a plasztikai sebésznél?

Odáig eljutottunk, hogy plasztikai sebészhez fordulunk. Megvan a szükséges pénz, az elhatározás. De mire számítsunk?

Az esztétika, a szépség manapság fontosabb szerepet játszik, mint valaha. Akár azért végeztetünk szépészeti műtétet magunkon, mert valamelyik testrészünk nem tetszik, akár azért, mert valóban előnytelenné teszi a külsőnket, nem könnyű a döntés, hiszen nem csak sok pénzbe kerül a plasztikai műtét, de ahhoz is bátorság kell, hogy kés alá feküdjön az ember, különösen, ha életében eddig még sosem került ilyesmire sor.

Nagyon fontos, hogy magunk döntsük el, akarjuk-e a műtétet, hiszen a saját testünkről van szó! Ha a szilárd elhatározás már megvan, és az összeg is összegyűlt, jó lenne azt is tudni, mire számítsunk a bejelentkezés után.

Hogyan válasszunk?

Többféle módja is van a plasztikműtéteknek, ezért mindenki kiválaszthatja azt a beavatkozást, amely neki a legjobban megfelel, amelyet a legjobbnak és legbiztonságosabbnak ítél. A választott plasztikai sebésztől érdemes tájékozódni: hogyan történik maga a beavatkozás, mik a lehetséges szövődmények, kockázatok, és milyen következményekre lehet számítani.

A konzultáció során ki kell derülnie, mennyi ideig nem dolgozhatunk a műtét után, mit nem szabad majd csinálnunk, és meddig tart a teljes felgyógyulás. Az első konzultáción a páciens tegyen fel minden kérdést, ami csak foglalkoztatja, ne gondolja azt, hogy butaság, amit kérdez.

shutterstock_702111073

Az orvos tapasztalatairól, szakképzettségéről is nyugodtan érdeklődhet, sőt, keresse is a szakorvosi diplomát a rendelőben. A pácienst megnyugtatja, ha tudja, hogy szakképzett, tapasztalt, felkészült doktorral van dolga. Érdemes olyan orvost választani, aki egy ismerősünket, barátunkat már operálta, mert nem csak jobban megbízunk abban, akit már más ajánlott, de azt is láthatjuk, mennyire elégedett az ismerősünk a műtét eredményével.

Ha nem ismerősön keresztül választjuk, akkor érdemes elismert plasztikai sebészetek, neves orvosok iránt érdeklődni! A konzultáció azért is fontos, mert a páciens kérhet fotókat az eddigi műtétekről. Találkozik az orvossal, barátkozik a helyszínnel.

Láthatja, milyen környezetre, milyen doktorra számíthat, illetve kiderülhet, hogy mennyire felel meg egymás elképzeléseinek az orvos, illetve a páciens. Az sem biztos, hogy egy mellfelvarrásban jártas doktor ugyanolyan jó orrplasztika terén is. Ezért is lényeges a fotók kérése, melyen a műtét előtti és utáni állapot is látható. Fontos, hogy kialakuljon egyfajta bizalom az orvos és a műtétre váró páciens között!

Ki választ?

A konzultáció arra is való, hogy a plasztikai sebész felmérje a páciens állapotát, vagyis azt, hogy hogyan kellene végrehajtani a korrekciót. Ha mellnagyobbításról van szó, kiválasztja az implantátumot azok alapján, ami a konzultáción elhangzott, a páciens elvárásainak, igényeinek figyelembe vételével.

b54fws0h

Természetesen a választást az is befolyásolja, milyen az illető alkata. Irreális elvárásokat nem minden sebész teljesít, de fontos, hogy türelmesen végighallgassa a páciens elképzelését, és partnerként kezelje őt a műtét megtervezésében.

Az is lényeges, hogy szóljon, ha valamiben hibás az elképzelésünk. Ha van rá mód, számítógépes megjelenítést is kérhetünk, amelyen keresztül könnyebben elképzeljük majd, hogyan nézünk ki a műtét után. Miután a részleteket megbeszéltük, az orvostól kapunk időpontot a műtétre. Előtte kivizsgálás szükséges (például labor, EKG, mellkas-röntgen elvégzése). A beavatkozást minden esetben, altatásban végzik.

Meddig kell kórházban maradni?

Sokan félnek attól, hogy sokáig kell majd kórházban feküdniük, miután a plasztikai beavatkozást elvégezték rajtuk. Erről általában szó sincs, több napig semmiképp sem kell benn maradni, legfeljebb egy-két napot. Egy mellnagyobbítás esetében például, csak egy éjszakára szokás benntartani a kórházban a pácienst.

Orrplasztikánál is másnap hazaengedik az illetőt, sokszor azonban csak kísérővel távozhat a páciens. Ez függ attól is, milyen az általános állapota. Az orvos dönti el, meddig kell bennfeküdnie, figyelembe véve a biztonságos utógondozást, illetve az időt, amely a legjobb műtéti eredményhez kell.

A gyógyulás általában gyors, és az orvosok, nővérek pozitív hozzáállása is megnyugtató a páciens számára. A sebészeti gyógyulás egy mellplasztika esetében például két hét, a biológiai gyógyuláshoz 6 hét szükséges. Orrplasztikánál is gyors a gyógyulás, ám az orr végleges formájának kialakulása hónapokba is telhet.

Forrás: