Nem segít az elektromos cigaretta!

Az elektromos cigaretták ugyanolyan sok nikotint adnak le, mint a normál cigaretták.

A Genfi Egyetem kutatói voltak az elsők, akik azt vizsgálták, mennyi nikotin jut az elektromos cigarettát rendszeresen használó dohányzók szervezetébe. Eddig hasonló vizsgálatokat csak gyakorlatlan dohányosokkal végeztek, akiknek a laborban néhány slukkot kellett szívniuk az elektromos cigarettából. Az ilyen kutatások résztvevőinek vérében semmi nikotint vagy csak nagyon keveset találtak – mondta el Jean-Francois Etter genfi szakértő.

Etter szerint azonban bizonyos szintű tapasztalatra van szükség ahhoz, hogy helyesen használják az e-cigarettát. Ezért munkatársaival harminc egykori dohányos bevonásával végezték a kutatást. A résztvevők jelenleg szokásszerűen használnak elektromos cigarettát.

b3gq7lji12

A European Respiratory Journal című szaklapban bemutatott tanulmány szerint ezek a fogyasztók átlagosan 150 slukkot szívnak az elektromos cigarettából. Az eredmények szerint a testben ugyanannyi kotinin – a nikotin lebomlási terméke – halmozódott fel, mint a "normális" dohányosokéban.

A tesztelt elektromos cigaretták kétszer annyi nikotint tartalmaznak, mint más "póteszközök", például a nikotintapasz. Etter szerint a közegészségügyi hatóságoknak is fontos lenne tudniuk, milyen mennyiségeket tartalmaznak az elektromos eszközök. "Használatuk mellett a dohányosok ugyanúgy nikotinfüggők maradnak, csak nincsenek kitéve a dohányban található további négyezer mérgező anyag káros hatásainak" – fejtette ki a kutató.

Forrás: