Meddig élvezhető a húsvéti tojás?

Az otthon főzött kemény tojás, amelyet főzés után hideg vízben öblít le a háziasszony, szobahőmérsékleten tárolva legfeljebb két napig jó – tartja a közhiedelem.

A húsvéti tojások az elkészítés és a tárolás módjától függően legkevesebb két napig, s legfeljebb több hónapig élvezhetők – tárta fel a Svájci Egészségügyi Hatóság a húsvét közeledtére való tekintettel, s az átfogó vizsgálat eredményét az Eltern – Szülők – című német folyóirat tette közzé.

Eszerint az otthon főzött kemény tojás, amelyet főzés után hideg vízben öblít le a háziasszony, szobahőmérsékleten tárolva legfeljebb két napig jó. Ugyanaz az otthon főzött, és hideg vízben leöblített tojás a hűtőszekrényben már két hétig is eláll.

Fotó: pexels

Azt már régebben kiderítették a svájci kutatók, hogy a hideg vizes öblítés erősen rontja a főtt tojás eltarthatósági mutatóját, így nem meglepő, hogy az otthon főzött tojás akár egy hónapig eláll szobahőmérsékleten, ha a főzés után nem öblítjük le hideg vízzel.

A szupermarketekben kínált, iparilag festett tojások akár több hónapon át is elállnak szobahőmérsékleten, mert a festés után baktériumölő védő lakkréteggel vonják be – szól a svájci vizsgálat eredménye. Arra azonban külön felhívják a figyelmet, hogy a szupermarketben vásárolt festett tojás esetében a festék esetleg gondot okozhat az allergiás fogyasztóknak.

Forrás: https://napidoktor.hu/index