Autó egy szerpentinen…

Bár a tél enyhülni látszik, a síelők tudják: a szezon még éppen virágkorát éli! A legjobb ilyenkor felmenni a hegyekbe, mikor a pályák jól csúsznak a napsütés viszont tökéletes a fotókhoz és a hangulatunkhoz. Az utakat azonban nem a csúszósságukért szeretjük, és bizony ilyenkor ráfér némi kozmetikázás az autónkra is.

Végre itt a tavasz, ami március elején nem csoda, azonban a síszezonnak még koránt sincs vége, sőt: a rutinos síelők tudják, ilyenkor a legjobb útnak indulni. Mi már azon gondolkodunk minden reggel, hogy tavaszi kabátot vegyünk-e fel, azonban a szomszédos Ausztriában még több méteres hó falak között autózhatunk, ugyanis egyes helyeken 4-5 méter friss hó is esett az elmúlt hetekben, sok helyen még az utakat se tudják takarítani. Mire figyeljünk, mielőtt útnak indulunk az igazi télbe? Bizonyára van már téli gumi az autódon, de a téli hónapok alatt esetleg elkophatott a felülete. Körülményes méricskélés helyett inkább kapj elő egy 100 Ft-os érmét a tárcádból, és helyezd be két barázda közé a keréken: az ezüst keret éppen 4mm, tehát legalább ilyen mélynek kell lennie a résnek. A féket is fontos még száraz utakon kipróbálni, ilyenkor a fékút egy átlagos 50 km/óra sebességnél kb. 14 méter, majd jöhet a lámpák ellenőrzése.

auto6401

Az akkumulátor 3-5 évig szokta bírni, ha rendszeres autózó vagy, a hűtőfolyadékot pedig 2 év után érdemes kicserélni. Ha ennél régebb óta használod, esetleg bizonytalan vagy benne, hogy mikor nézték meg utoljára, akkor inkább fordulj szervizhez. Tőlük kérhetsz segítséget a hólánc felrakásához is. Végezetül pedig négykerekű útitársunknak sem árt néha egy kis gondoskodás, mivel a latyak és a sok só nem tesz túl jót a karosszériának. Ha tavasszal nem szeretnél majd szörnyülködni a karcos és kopott vázon, segíthet egy viaszos kezelés – te sem csak a jó időben ápolod a bőrödet, nem igaz?

A kötelező köröket nem érdemes elhanyagolni, mert többnyire hiába várhatod, hogy egy 200 lóerős lovag majd megtalál téged az út szélén. Viszont a sok hűhót elkerülheted, ha az utazás apropóján bérelt autóval mész. Ez különösen akkor jelent áldást, mikor négynél többen indultok útnak, mivel akkor kisbuszra válthattok, ami a saját élményemből kiindulva a legjobb szórakozás és a legkényelmesebb út. Akár a család akár a barátok töltik be a kilenc ülőhely több-kevesebb részét, egy percre sem fogtok unatkozni, míg odaértek. Mellesleg utána számoltál már mennyi benzint kell tankolni, ha két kocsival mentek? Azt az összeget inkább tedd félre a tavaszi kollekcióra…

Ha már minden megvan ahhoz, hogy biztonságban tudd magadat és utastársaidat, akkor se most akarj rekordot dönteni a vezetésben. Egy egész napos út könnyen le tud fárasztani, pedig a reakcióidőd fél másodperc alatt is tíz métereket dobhat rá a féktávolságra -ami a jeges utakon így is többszöröse az átlagosnak. Vedd inkább kényelmesebbre a vezetést és állj meg gyakran felfrissülni! Ilyenkor nem ciki elővenni az aerobic óráról ellesett mozdulatokat a pihenőhelyeken, hogy felrázhasd elzsibbadt tagjaidat. Utána jobban tudsz majd koncentrálni, megúszod baleset nélkül és nem dudálnak le az útról egy félrehúzott kormány miatt.

A tavalyi március 15-e már történelem, de az, mint tudjuk, néha megismétli önmagát, jobb tehát felkészülni, mert a dugóban sajnos az szervíz szolgálatos dalia sem jut el hozzád. Írd fel a listára a bikakábelt, a tartalék téli autómosó-folyadékot, és a jégkaparót, emellett egy-két meleg takaró sem árt elakadás esetén. Ilyenkor majd hálásak lesznek a többiek is, hogy bepakoltad a holnapi napot is a csomagtérbe, te pedig békésen vársz majd a kormány mögött, hiszen veled van a kedvenc kézkrémed és elegendő étel, ital mindenkinek.

Habár az efféle esetek nehezen kiszámíthatóak, azért érdemes előre tájékozódnod a célország időjárásáról, ha spórolni szeretnél, akkor pedig a helyi benzinárak feltérképezésével betervezheted előre a tankolásokat. A KRESZ-ben lévő különbségek elolvasása után elkerülhetsz minden bírságot, érdemes tehát tudatosan felkészülni a túrára. A nagy készülődés után pedig ne felejts el végre kikapcsolódni és élvezni a szezonzáró programokat, hogy méltón vehess búcsút az idei téltől!

Forrás: