Nők és az autóbalesetek!

Egy új tanulmány arra az eredményre jutott, a nők estében nagyobb a kockázata a komoly sérüléseknek egy autóbaleset során.

Az American Journal of Public Health című folyóiratban publikált tanulmány szerint a nők 47 százalékkal nagyobb eséllyel szenvednek súlyos sérülést, mint a férfiak. A kutatók azzal magyarázzák a meglepő eredményt, hogy az autókban található biztonsági felszereléseket és eszközöket nem a nőkre tervezték, nekik ugyanis általában kisebb a testsúlyuk, és alacsonyabbak is a férfiaknál, derült ki a Virginiai Egyetem kutatói által végzett tanulmányból.

Az ABC News beszámolója alapján a kutatás eredményei nem feltétlenül vonatkoznak a manapság gyártott, modernebb autókra, ugyanis a kutatásokat az 1998 és 2008 közötti időszakban bekövetkezett autóbalesetek adataira hivatkozva végezték, és ezek alapján valószínűsíthető, hogy a felmérésben szereplő autók egy része még jóval 1998 előtt készült.

j8g8jmx9

„Az autók életkora általában 12 év”– nyilatkozta Clarence Ditlow, az amerikai Autóbiztonsági Központ munkatársa az ABC News riporterének. Ditlow szerint egészen más eredmények születtek volna, ha a kutatás csak a 2000 után készült gépkocsikra terjedt volna ki, melyeket már női vezetőkre tervezett légzsákokkal láttak el a gyártók.

A Carnegie Mellon Egyetemen, 2007-ben végzett tanulmány viszont azt állapította meg, hogy a férfiak mintegy 77 százalékkal nagyobb valószínűséggel veszítik életüket egy autóbaleset során, mint a nők, jelentette az MSNBC.  A Carnegie Mellon tanulmányból az is kiderült, hogy az idősebb nők biztonságosabb vezetőknek bizonyultak, mint a fiatal, tizenéves férfiak.

Forrás: