Gyalogolj Afrikába Kokoval!

Június 16-án, az afrikai gyermekek világnapján indított adománygyűjtést az Ökumenikus Segélyszervezet a 1353-as adományvonalon.

A gyűjtés másfél hónapja alatt több mint 30. 000, egyenként  250 forintot felajánló telefonhívás érkezett az adományvonalra, mely mintegy 7,5 millió forint támogatást jelent. További 1 millió forint érkezett a segélyszervezet támogatói körétől. A Segélyszervezet a most összegyűjtött adományt is az ivóvízbiztonság fejlesztésére és az iskolás gyermekek támogatására fogja fordítani.

Egy éve Afrikában

Az Ökumenikus Segélyszervezet egy éve van jelen a dél-etióp térségben (Gayo település), ahol mára megtisztított egy több ezer embernek és több ezer állatnak éltető vizet adó kutat (ellát), tanszer adományokkal látta el a helyi iskolát, továbbá több alkalommal és formában biztosított hónapokon át munkát a helyi lakosoknak. 2012 júniusában Kovács Koko István jószolgálati nagykövet személyesen is csatlakozott a segélyprogramhoz, amikor az etiópiai Gayoba utazva a médián keresztül hívta fel a figyelmet a segítés szükségességére.

koko_afrikaban_kepgaleria

Te meddig mennél el egy pohár vízért? – szemléletformálás köztereken és a Facebookon

A Magyarországon indított adománygyűjtő kampányhoz kapcsolódott a „Te meddig mennél el egy pohár vízért?” című figyelemfelhívó akció is, melynek keretében egy futópaddal jelent meg a Segélyszervezet Budapest és az ország több pontján. Az Ökumenikus Segélyszervezet a rendhagyó környezetben megjelenő sporteszköz segítségével kívánta szemléltetni, hogy egy dél-etióp lány, asszony napi 10-15 kilométert is megtesz gyalog, 20 liter vízzel a hátán, hogy legyen a családjának aznap vize.

A futópadon, két vizes marmonkannával gyalogolva bárki kifejezhette az etiópok iránt érzett szolidaritását, az „út” végén pedig egy pohár vizet kapott. Az akció első állomásaként Koko az Erzsébet téri Akvárium klubnál indította el a futópadot. Később a Zöld Pardonban adott koncertje előtt a Back II Black együttes frontembere, Bebe is csatlakozott a felhíváshoz.

A budapesti helyszínek mellett a Segélyszervezet akciójával megjelent az Szélrózsa Evangélikus Ifjúsági Találkozón is. Mindhárom helyszínen egymást váltották az önkéntes vízhordók, így pár nap alatt  több mint 500-an gyalogoltak a futópadon.

A résztvevőkről gyaloglás közben fénykép készült, melyet a Segélyszervezet Facebook oldaláról megosztva még többekhez juthatott el azadománygyűjtés híre.

A legnagyobb közösségi oldal a gyaloglós akció mellett is kiemelt szerepet kapott a kampányban: a Kokoék afrikai útjáról és az adománygyűjtő kampány további eseményeiről tudósító, folyamatosan frissülő facebook.hu/segelyszervezet oldal üzenetei közel félmillió emberhez jutottak el.

A Magyar Ökumenikus Segélyszervezet köszönetet mond minden adományozónak, önkéntesnek, együttműködő partnernek és a média képviselőinek. Köszönet mindazoknak, akik az afrikai segélyprogram folytatásáért indított adománygyűjtés felhívását meghallották, és támogatásukkal hozzájárultak a szegénységben élő, súlyos napi gondokkal küzdő embertársaink életkörülményeinek javításához!

A képeket Kállai Márton André Kertész díjas fotóriporter készítette.

vid4u.init(480,360,’Yxu0FQQ9yi’,null,3);

Forrás: