A ember méltóságra született…

Szegénységellenes világnap – Az egész nemzeti közösség támogatása és aktív szolidaritása eredményezheti csak a szegények számának csökkenését.

Az egész nemzeti közösség támogatása és aktív szolidaritása eredményezheti csak a szegények számának csökkenését – hívta fel a figyelmet a Közigazgatási és Igazságügyi Minisztérium (KIM) társadalmi felzárkózásért felelős államtitkársága a szegénységellenes világnap alkalmából az MTI-hez eljuttatott közleményében hétfőn, aláhúzva: "az ember méltóságra született, nem pedig megvetésre".

A kommüniké felidézi: az államtitkárság már elindította az integrált nemzeti társadalmi felzárkózási és romastratégiát, amely fölméri a magyarországi szegénység állapotát és kiterjedtségét, és megjelöli azokat a tennivalókat, amelyektől a szegénységben élők helyzetének javulása remélhető. Megalkották az Európai Unió 2020-ig tervezett programjaihoz kapcsolódva Magyarország nemzeti reformprogramját is, amelyben a szegénység csökkentését célzó munkának konkrét, számokban is kifejezett célkitűzéseit vállalták – írták.

Az államtitkárság szerint a szegénység elleni küzdelem azért is fontos, mert aki leszakad, aki kiszorul, aki elszegényedik az nehezen tudhatja magát a nemzeti közösség tagjának. "A feladat egyetemes, európai és nemzeti ügy egyszerre. Egyszerre jelenti az ország gazdaságának versenyképessé tételét, a fenntartható fejlődés szem előtt tartását és az egyes emberek, az emberi közösségek, különösen a családok életminőségének javítását, vagyis a társadalmi versenyképesség erősítését" – olvasható a közleményben, amely szerint e három alapelv együttes alkalmazása szükséges a jó gazdaság-, foglalkoztatás-, oktatás- és szociálpolitikához, amelyek együtt nyújthatnak esélyt a ma még mélyszegénységben élőknek.

A KIM társadalmi felzárkózásért felelős államtitkársága azt írta: a kormány munkája minden területen arra irányul, hogy azt az önfenntartó erőt és kezdeményezőkészséget, mely nélkül nincs felzárkózás, újra felébressze és ébren tartsa a polgárokban, és ennek a legfontosabb eszköze az értéket teremtő munka.

7j63b7me16

Az államtitkárság tudatta: ezért indították el a Start-munkaprogramot, ezért teremtik újjá a magyar vidék önfenntartó képességét, és azért veszik kézbe az alapfokú oktatást, hogy a szegény falvak iskoláiban is legyen esélyük a gyermekeknek a jó minőségű oktatáshoz.

A szegénység által leginkább sújtott gyermekek érdekében folytatja a kormány a gyermekszegénység elleni nemzeti programot, az iskolázottsági szint növelését, a későbbi életszakaszokra nézve a foglalkoztathatóság bővítését, a lakhatási feltételek javítását, a társadalmi és területi hátrányok csökkentését, különös tekintettel a roma népesség felzárkózására – fűzte hozzá az államtitkárság.

"A társadalmi befogadás, a szolidaritás eszméje és a keresztény felebaráti szeretet is azt követeli, hogy minden emberben lássuk meg azt az embertársat, akivel közösségben kell élnünk, még akkor is, ha nem a közvetlen hozzátartozónk, vagy nem hozzánk hasonló módon éli, vezeti az életét" – hívták fel a figyelmet, aláhúzva, hogy az ember méltóságra született, nem pedig megvetésre, és emberi mivolta feltételez kölcsönös tiszteletet, legyen bármilyen szociális helyzetben is.

Elkötelezettek a szegénységben, különösen a mélyszegénységben élők helyzetének javításában – írta az államtitkárság közleményében, hozzátéve, hogy a Magyarországot is sújtó nemzetközi gazdasági válság és az elmúlt évek elszegényítő politikája ellenére is előre fognak lépni a szegénység elleni küzdelemben.

Forrás: