Már megint beepéztem! 2009-12-25 Napi Hírek Megosztás: Tweet A jó kis töltött káposzta után érzett kellemetlen hasfájás a felelőtlen epebetegek betegsége. Kúráljuk ki a bajt! Leggyakoribb epéhez kapcsolható betegségek 1. epekőbetegség: cholelithiasis, choledocholithiasis; 2. gyulladásos betegségek: cholecystitis (akut vagy krónikus), cholangitis (epehólyag körüli gyulladás). Epekőbetegség Általában nőkben gyakrabban fordul elő, az elhízás, a diabetes, a köszvény hajlamosító tényező. A kövek összetételük szerint lehetnek koleszterinkövek és kalcium-bilirubinátot tartalmazó kövek. Megkülönböztetünk nyugalmi és görccsel járó szakaszokat. Tünetei a nyugalmi szakaszban: jobb bordaív alatti tompa fájdalom, időnként hányinger, emésztési zavarok. Görcsroham esetén: a fájdalom erőssé, a jobb lapocka alá sugárzóvá válik, gyakran jár hányással, verejtékezéssel. Szövődménye lehet: hydrops (szöveti folyadék gyülem) vagy empyema vesicae felleae (gyennygyülem az epehólyagban), gyulladás, perforáció, ileus (bélelzáródás). Choledochuskő (közös epevezeték) esetén icterus (sárgaság) alakul ki. Cholecystectomia (epehólyag műtéti eltávolítása) után gyakran fordul elő ún. postcholecystectomiás (epehólyag műtéti eltávolítása utáni) syndroma, amelynek tünetei enyhébb formában az epekőbetegség tüneteinek felelnek meg.Diétája rohammentes időben zsírszegény, kímélő fűszerezésű legyen (0,3-0,8 g/ttkg zsiradék). Törekedjünk arra, hogy az összes zsiradék 50%-a növényi olaj legyen. Elhízott beteg energiaszegény étrendet fogyasszon (20-25 kcal/ttkg), fehérjéből 1-1,2 g/ttkg, szénhidrátból 3-5 g/ttkg. Nem ajánlott: tojásrántotta, csokoládé, zsírban sült ételek, zsíros húsok, éretlen gyümölcs, alkohol, száraz hüvelyesek, káposztafélék (esetenkénti mérlegelés), túl erős kávé, tea adása. Általában panaszt nem okoz: nem friss kenyér, kétszersült, háztartási keksz, búzadara, rizs, sovány húsok, gépsonka, sovány túró, sajt, kefir, joghurt, zöldfőzelékek, pl. tök vagy répa. Sovány betegeknek cukor, méz nyugodtan adható, elhízottak számára mesterséges édesítőszerek javasoltak. Akut kőrohamban bő folyadékbevitel (világos színű tea), kétszersült, majd a roham lezajlása után fokozatos diétabővítés javasolt. Gyulladásos betegségek Cholecystitis acuta (heveny epehólyag körüli gyulladás) Jellemzői: jobb bordaív alatti és gyomor feletti fájdalom, hányinger, hányás, láz, fehérvérsejtszám növekedése. 90%-ban epekőbetegséghez társul. Diétájának célja a szervezet tehermentesítése, az epe kiürítése, a pangás megszüntetése, a folyadék- és ásványianyag-szükséglet fedezése. Tehát elsősorban a folyadékpótlás a döntő. A gyakori hányás miatt célszerű kortyonként itatni a folyadékot: teát, limonádét, rántott levest, zöldségfőzetet. A második naptól kezdve szénhidrátban gazdag, folyékony pépes étrendet iktassunk be: rántott leves, nyákleves, főtt rizs, burgonyahab, főzelékpüré, kétszersült. A panaszok csökkenésével sovány fehérjével egészítjük ki az étrendet: sovány húsok, főtt húsgombóc, húspuding, főtt hal. A diétát később zsíradékkal bővítjük, amelynek mennyisége ne haladja meg a napi 60 g-ot. Az étrend legyen fűszerszegény, durvarostmentes. Cholecystitis chronica (epehólyag körüli gyulladás) A cholelithiasis (epekövesség) következtében létrejövő leggyakoribb kórkép. Jellemzői: időnkénti görcsös, a jobb lapocka alá sugárzó fájdalom, emésztési zavarok. Diétája megegyezik az epekőbetegségnél leírtakkal. Cholangitis (epeutak gyulladása) Jellemzői: láz, hidegrázás, jobb bordaív alatti fájdalom, sárgaság, magas vörösvérsejt-süllyedés, fehérvérsejtszám növekedése. A betegek 95%-ában a közös epevezetékben kő található. Az akut szak diétája az akut epehólaggyulladással egyezik meg. Forrás: