Hogy működik a terhességi teszt?

A gyógyszertárakban kapható terhességi gyorstesztek úgynevezett immunológiai alapú tesztek, melyek a vizeletben megjelenő HCG hormon mennyiségének kimutatására szolgálnak.

A terhességre való esély a fogamzóképes korú nők esetében a havi ciklus középső szakaszában, a tüszőrepedés (ovuláció) időszakában a legnagyobb, amikor az érett petesejt kiszabadul a tüszőből, és ezzel egy időben a méh nyálkahártyája alkalmas a megtermékenyített petesejt befogadására.

Emelkedő HCG-szint

A megtermékenyítés általában a petevezetékben megy végbe, majd a megtermékenyített pete elvándorol a méh üregébe, és ezt követi a beágyazódás. Hogy a terhesség fennmaradjon, a beágyazódás után megindul az ún. HCG – teljes nevén human-chorialis gonadotropin hormon – termelése a magzatboholy, majd a későbbiekben a méhlepény által.

82291984801

A vér, majd a vizelet HCG-szintje a terhesség kezdetét követően gyorsan nő, koncentrációja először 48-72 óránként duplázódik, legmagasabb szintjét a terhesség 12. és 14. hete közötti időszakban éri el, később pedig csökken a koncentrációja. Ez a hormon a pete kiszakadását követően a petefészekben visszamaradó sárgatestet stimulálja egy másik hormon, az úgynevezett progeszteron termelésére, mely a terhesség fennmaradását biztosítja.

Hogyan működnek a terhességi tesztek?

A patikákban forgalomban lévő terhességi gyorstesztek a vizeletben megjelenő HCG mennyiségének (kvalitatív) kimutatására szolgálnak. Ezek a tesztek HCG elleni specifikus ellenanyagokat (antitesteket) tartalmaznak, melyek a vizeletben megfelelő koncentrációban jelenlévő hormonhoz kötődnek. A hormon-ellenanyag kapcsolódás láthatóvá tételére speciális laboratóriumi módszert alkalmaznak, ezáltal lesz értékelhető a teszt – színes csíkok jelennek meg.

terhessegi_teszt3

Egy terhességi teszt annál érzékenyebb, minél kisebb koncentrációban jelen lévő hormonszint kimutatására képes, azaz minél korábban képes a terhességet kimutatni. Megismerve a koraterhesség biológiáját, elmondható hogy terhességi gyorstesztet átlagosan 9-15 nappal a tüszőrepedés, illetve megtermékenyülés után, azaz a várható menstruáció kimaradását követő 1-2. héten célszerű elvégezni, ekkor már biztosan érzékelhető a tesztek számára a HCG hormon a vizeletben, a teszt megbízhatónak minősül.

A HCG-szint mindig a reggeli első vizeletben a legnagyobb, ezért ajánlatos ekkor elvégezni a tesztet, de a legtöbb terhességi teszt a nap bármelyik szakában elvégezhető.

Fontos azonban tudni, hogy megfelelő időpontban elvégezve a módszer, bár rendkívül szenzitív, a terhességet csak valószínűsíti! Megemlítendő, hogy vannak olyan állapotok melyek szintén emelkedett HCG-szinttel járnak, ezért a gyorsteszt nem helyettesíti a szülész-nőgyógyász által megállapított biztos terhesség diagnózisát!

teva_1808

Forrás:


Válaszolj

Az e-mail címed nem publikáljuk.