Ki számít öregnek?

Manapság a negyvenesek az új harmincas korosztály, és a népességrobbanás gyermekeivel együtt kicsit átértékelődött az öregedés. Mennyi idős tehát az idős?

A válasz úgy tűnik, attól függ, hány éves embertől kérdezik, ez derült ki egy új amerikai felmérésből, melyet a Marist végzett el. A 80-as, 90-es években született emberek szerint a 62 évesek már idősek, de az X-generáció tagjai szerint (akik 1964 és 1970 között látták meg a napvilágot) ez 71 éves korra csúszik ki. A népességrobbanás gyermekei szerint 77 évnél kezdődik az időskor, akik viszont már éltek a II. világháború alatt, úgy vélik, 81 éves kor előtt senkire sem illeszthető ez a jelző.

„Mindenki máshogy gondolkodik az öregségről, az öregkor kezdetéről” – magyarázta Roger Baumgart, az Otthon a Gondozóház helyett vezérigazgatója, az 1235 amerikai lakos bevonásával készített telefonos felmérés megrendelője. „19 év eltérés van a legfiatalabb és legidősebb megkérdezettek véleménye között. Az öregedéssel az idősödés érzékelése is megváltozik.”

qji50rh43

Habár ekkora különbség mutatkozott az eredményekben, a korcsoportok tagjai együntetűen 89-92 éves kort jelöltek meg, amit még szeretnének megérni. A legfiatalabbak egy 62 évest már idősnek tartanak, mégis úgy nyilatkoztak, hogy a 90. születésnapjukon még szeretnének ünnepelni. „Ha megnézzük, láthatjuk, hogy életük harmadát idősként szeretnék leélni” – mutatott rá Baumgart. A nemek közt is mutatkozott eltérés, a nők jobban kitolták az életkori határokat. Szerintük ők 75, a férfiak 74 éves kortól számítanak öregnek. A férfiak saját esetükben a 70 éves kort jelölték meg, a nőkkel kapcsolatban pedig a 69 évet.

Forrás:


Válaszolj

Az e-mail címed nem publikáljuk.