Ne igyál annyit mami!

A brit Királyi Pszichiátriai Társaság jelentése szerint drasztikus mértékben csökkenteni kellene az idősebb emberek számára az ajánlott biztonságos alkoholmennyiséget.

A szakértők szerint a 65 éven felülieknek legfeljebb napi másfél egységnyi alkoholt szabadna fogyasztaniuk, ami körülbelül egy pohár sörnek vagy egy kis pohárnyi bornak felel meg. A jelentés szerint az idősebbek kevésbé tudják feldolgozni az alkoholt, és az ital a betegségeikre szedett gyógyszerekkel is kölcsönhatásba léphet. A nők esetében heti 14, férfiak esetében pedig heti 21 egységnyi ajánlott alkoholmennyiség fiatal felnőttekkel kapcsolatos vizsgálatokon alapul.

A szervezet szakértői szerint egyre gyakoribb a szerhasználat az idős emberek körében, akiket a szakemberek „láthatatlan függőknek” neveznek. A jelentés szerint az alkoholproblémákkal küzdők egyharmada idősebb korban tapasztalja a nehézséget, gyakran a nyugdíjaztatás, gyász, unalom, magány vagy depresszió következtében.

sor7

Az alkoholfogyasztás mértéke azonban rejtve marad, mert a fiataloktól eltérően számos idős ember otthon iszik. A problémát még tovább súlyosbítja a vényköteles és vény nélkül kapható gyógyszerek széles körű használata és a velük való visszaélés az idősek körében, amelyek kölcsönhatásba léphetnek az alkohollal.

A szervezetünk ráadásul az öregedés során olyan változásokon esik át, amelyek következtében kevésbé hatékonyan tudjuk leküzdeni az alkohol hatásait. A szakértők éppen ezért arra szólítja fel a kormányt, hogy adjanak ki kifejezetten az idősebbekre vonatkozó ajánlást a biztonságos alkoholmennyiségről, melynek felső határa napi 1,5 egység, vagyis heti 11 egység lenne. Ezen kívül azt javasolják a háziorvosoknak, hogy minden 65 éven felüli pácienst szűrjenek szerekkel való visszaélésre, és a kábítószerekkel és alkohollal kapcsolatos egészségügyi programok kifejezetten célozzák az idős embereket is.

Forrás: