Nem elég hatásos a szója a csonterősítésben

A szójában található izoflavonoidok hatékonysága nem bizonyított a csontok egészségének megőrzésénél – állítják a kutatók.

Már sokat tudunk a testünket felépítő több, mint 200 csontról, azonban még mindig számos titok övezi, hogy milyen szerepet játszhatnak az ételekben található természetes anyagok csontrendszerünk erősítésében. Ezek közé a vegyületek közé tartoznak a szójában található, ösztrogénszerű hatással bíró izoflavonoidok.

Az Amerikai Mezőgazdasági Kutatóintézet (ARS) fiziológusa, Marta D. Van Loan és munkatársai ezeket a vegyületeket tanulmányozták három éven át, az eredmények az American Journal of Clinical Nutrition folyóiratban jelentek meg. A szóját már egy évtizede vizsgálják, hogy megoldást jelenthet-e a változókorban lévő nők hagyományos hormonpótló kezelésére. Egyes vizsgálatok szerint a szója ugyanis javítja a csontok egészségét.

Van Loan és csapata azt vizsgálta, hogy képesek-e a szójából kivont izoflavonoidok megvédeni a változókor után lévő nőket a csontvesztéstől. A résztvevők 80, illetve 120 milligrammnyi izoflavonoidot, a kontrollcsoport placebót kapott. Bár összességében a szójavegyületek nem bírtak jelentős hatással a csontvesztés megelőzésére, a 120 mg-os dózis életmódbeli tényezőkkel együtthatva szerény előnyökhöz jutatta a résztvevőket.

Forrás: